Poletje v vrtu

Poletno sonce napolni vrtove z omamnimi vonji in prečudovitimi barvami. Včasih smo lahko grmičke sivke občudovali le v obmorskih krajih, zdaj skoraj ni vrta ali balkona kjer nas z nežnimi modro vijoličastimi cvetovi in omamnim vonjem ne bi opominjala, da je prišlo poletje.

Sivka, grmiček, ki vsako leto v Provanso privabi na tisoče turistov, je poleg izjemne privlačnosti tudi zdravilna rastlina. Eterično olje sivke spada med najbolj uporabna aromatična olja; ima pomirjevalne, antiseptične in protibolečinske lastnosti. Sivkino olje pomaga pri kožnih obolenjih, nahodu in kašlju ter pri zaščiti pred piki žuželk. Najpreprostejša je uporaba čaja, za poletne mesece pa je vsekakor dobrodošel tudi sivkin sladoled.

SIVKIN SLADOLED

1 žlica sivkinih cvetov, 200 g sladkorja, 2,5 dcl mleka, 8 rumenjakov, 2,5 dcl sladke smetane

Sivkine cvetove počasi kuhamo v mleku približno 15 minut. Odstavimo z ognja, precedimo cvetove in dodamo sladkor ter mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Pustimo, da se ohladi. Rumenjake in stepeno smetano mešamo ter dodamo ohlajeno mleko. Dobljeno maso nalijemo v strojček za sladoled. (Zeliščna kuharija, Založba Kmečki glas)Več o tem kako sivka sprošča in pomirja ter kako lahko spodbuja kreativnost preberite v knjigi Sivka, lepo doživetje, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas