Potrebujete:30 ml hladno stiskanega oljčnega olja, 4 g čebeljega voska, 15 g lanolin,30 ml tinkture divjega kostanj, 20 kapljic naravnega eteričnega olja brina

 

Tinktura divjega kostanja

 Potrebujete: 10 divjih kostanjev, 120 ml žganja

Kostanj olupite in drobno sesekljajte. Nasekljanega do polovice napolnite v steklen kozarec. Prelijte z žganjem, tako da je kostanj dobro prekrit. Kozarec zaprite in ga za 2 do 3 tedne pustite stati na svetlem toplem mestu. Že po kratkem času se bo tinktura obarvala rumenkasto in taka bo ostala do konca. Po koncu namakanja tinkturo precedite skozi gosto tkanino, najbolje gazo. Nalijte jo v temno stekleničko in shranite.

 

Za mazilo dajte v stekleno posodo oljčno olje, čebelji vosek in lanolin. V vodni kopeli maščobo segrevajte tako dolgo, da se vosek in lanolin stalita. V drugo posodo nalijte tinkturo iz divjega kostanja in tudi to segrejte v vodni kopeli. Ne segrevajte več kot na 45 °C. Obe posodi odstavite z ognja, nato segreto tinkturo divjega kostanja primešajte oljni mešanici. Mešajte tako dolgo, da nastane pudingu podobna masa in mazilo ni ohlajeno na telesno temperaturo. Med nenehnim mešanjem dodajte eterično olje. Mazilo napolnite v posodice in ohladite, nato jih zaprite in shranite.

 

Mazilo iz divjega kostanja pomaga pri krčnih žilah. Uporabite ga lahko tudi pri občutku težkih nog po dolgem stanju. S kremo lahko natrete tudi boleče ali revmatične sklepe.

Še več koristnih receptov najdete v knjigi EKO DARILA.