Se odločate za nakup traktorja?
Če ste negotovi, katerega izbrati, vam bo katalog olajšal odločitev ter vam ponudil poleg izbranega modela še alternativne možnosti nakupa.
ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Nedelja, 24. april 2016 ob 00:03

Odpri galerijo

V katalogu najdete celovito predstavitev standardnih traktorjev, ki so na voljo na slovenskem trgu. Zbrani so vsi slovenski proizvajalci in zastopniki tujih blagovnih znamk traktorjev pri nas. Modeli so nazorno predstavljeni po blagovnih znamkah in po serijah, opremljeni s poglavitnimi tehničnimi značilnostmi ter s cenami.

Nakup opravite s klikom na sliko:

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 27. May 2020 at 15:11

93 ogledov

Češnjev liker in češnje v žganju
Češnjev liker Potrebujemo: 1 kg češenj, 1 l žganja, ½ kg sladkorja Češnje opreremo, malo pretlačimo in skupaj s koščicami stresemo v steklen kozarec, dodamo sladkor in zalijemo z žganjem. Kozarec zapremo in ga za tri tedne postavimo na toplo in senčno mesto. Vmes večkrat potresemo, da se sladkor razopi. Po treh tednih ga precedimo in nalijemo v steklenice. Če se nam zdi premočan, ga razrečimo z ohlajeno sladkano raztopino, ki je nastala tako, da smo sladkor prevreli v vodi. Češnje v žganju Potrebujemo: 5 kg češenj, 1 dl močnega žganja, 1,5 kg sladkorja, 2 dl vode Sladkor, vodo in oprane češnje kuhamo nekaj minut. Odstavimo, prilijemo žganje, pokrijemo in pustimo pokrito 10 minut, da se češnje prepojijo. Še vroče napolnimi v kozarce in takoj zapremo. Recepta sta iz knjige Sodobna žganjekuha, ki prinaša recepte za likerje, namakanje v žganju. Velik del vsebine pa je namenjen predvsem pravi žganjekuhi z vsemi postopki. Podučimo se tudi o ocenjevanju žganja, prepoznavanju in odpravljanju napak pri žganjekuhi. (Tanja Žgajnar Novak)

Wed, 27. May 2020 at 12:25

183 ogledov

Ovčja volna ali agrofilc - zastirka za plodovke
Ovčja volna je odlična zastirka Predvsem pri plodovkah, je najboljša zastirka iz ovčje volne. Kdor ima dostop do nje, naj jo kar uporabi. V trgovinah pa dobite tudi agrofilc iz slovenske ovčje volne. Ko dežuje ali namakamo, volna sprejme veliko vode, ki jo nato podnevi počasi oddaja rastlinam. Volna je seveda najboljši izolator, pod njo so tla vedno hladna in zelo dolgo vlažna. Ko razpada, pa je celo dobra hrana za rastline. Po koncu sezone jo lahko kompostiramo ali preprosto pomešamo z zemljo, da bo naslednje leto gnojilo. Agrofilc seveda lahko uporabimo dve, časih celo tri sezone, potem pa ga ravno tako kompostiramo. Dobro je vedeti: Gradbeni filc ni narejen iz samo naravnih materialov, zato ga ne moremo kompostirati. Sodi v enako kategorijo umetnih materialov kakor folija. Čeprav je zelo  poceni, ga ne priporočamo. Povzeto po novi knjigi Zemlja, naše osnovno orodje (Miša Pušenjak). Nikoli nimamo preveč znanja, po knjigi lahko posežemo večkrat, naše razumevanje bo boljše, kot če vedno iščemo instant nasvete - vabljeni k nakupu. (Savina Dreu)

Wed, 27. May 2020 at 09:26

102 ogledov

Zakladi pomladi - potonike
Potonike so okrasne rastline z bujnimi in dišečimi cvetovi. V maju zacvetijo zelnate potonike. Zelnate potonike so tiste, katerih stebla in listi jeseni odmrejo, spomladi pa odženejo na novo.    Potonike imajo tudi simbolni pomen Na Daljnem Vzhodu verjamejo, da potonika prinaša srečo, mir in ljubezen. Evropska tradicija pa ji pripisuje lepoto, romantiko in srečo v ljubezni.  Po nekaterih izročilih naj bi bila potonika zdravilna. Sveta Hildegarda je namreč zvarek iz korenin in semen priporočala pri zasluzenosti in bronhitisu. Vendar pa potoniko nekateri avtorji, tudi slovenski botanik Martin Cilenšek, uvrščajo na seznam strupenih rastlin.  Strupena ali zdravilna potonika ostaja nadvse mikavna. Svetujemo vam, da si več o vzgoji potonik in drugih okrasnih rastlin preberete v knjigi OKRASNI VRT, avtorice Marjetke Hrovatin. Prispevek pripravila: Karmen Gostinčar

Mon, 25. May 2020 at 10:23

189 ogledov

Sezonske rižote so najboljše
Recepte za pripravo pravih rižot lahko zdaj preizkušamo s sezonskimi sestvinami. Rižota z blitvo, smetano in muškatnim oreščkom (Mojca Koman, Jedi z rižem) To je rižota s pristnim smetanastim okusom in pikantno dišečo aromo muškatnega oreščka. Svetujem, da res uporabite orešček, ki ga sami nastrgate na finem strgalu, ne mletega, pri katerem je večina arome že davno izpuhtela. Priprava: 2 minuti Čas kuhanja: 15 – 20 minut brez jajc, glutena, gorčice, sezama, mehkužcev, soje za 4 osebe Sestavine: 320 g riža za rižoto žlica olja 1 dl belega vina 1,5 – 1,75 l piščančje jušne osnove 2 dl sladke smetane muškatni orešček, sol 200 g parmezana 400 g blitve Priprava Blitvo umijemo, grobo narežemo in prihranimo. Parmezan grobo naribamo, jušno osnovo zavremo. V globoko ponev damo olje, vanjo stresemo riž in pristavimo. Po minuti, ko se je riž že dobro ogrel, prilijemo vino, počakamo, da voda izpari in prilijemo prvo zajemalko vroče jušne osnove. Krepko premešamo in počakamo, da voda izpari. Nadaljujemo z novo zajemalko osnove in ponavljamo, dokler ne porabimo skoraj vse osnove. Zdaj med riž vmešamo sladko smetano, ga radodarno odišavimo z muškatnim oreščkom, dodamo še blitvo in kuhamo rižoto dalje. Ko večina vode izpari, prilijemo preostanek osnove. Nazadnje vmešamo parmezan, odstavimo in po minuti to slastno rižoto ponudimo.   Opomba: V tej rižoti na koncu ne vmešamo masla, saj potrebno maščobo rižoti da že smetana. Različica: To je rižota, ki ji piščančja jušna osnova res okrepi okus. Namesto nje lahko uporabimo zelenjavno osnovo, zelenjavni odcedek po kuhanju/blanširanju različne zelenjave ali razredčeno govejo juho. Za pravo mesno različico v rižoto zamešamo kocke (velikonočne) šunke. Koristen nasvet: Posode, v kateri kuhamo rižoto, med kuhanjem praviloma ne pokrivamo s pokrovko. Naj vas tu ne zagrabi nenadna pokrivalska mrzlica, saj boste pri tem izgubili privlačno zeleno barvo blitve. Priprava rižot zahteva določeno znanje in je prava umetnost, spoznamo jo v knjigi Jedi z rižem, kjer pa so poleg rižot še številne druge jedi, tudi sladice - res kopica dobrih receptov.   (Tanja Žgajnar Novak)

Thu, 21. May 2020 at 12:51

244 ogledov

Zemlja - naše osnovno orodje
Miša Pušenjak pogosto pravi: »Zemlja je naše osnovno orodje, tu se vse začne.« Rodovitno prst varujemo med drugim tudi z zastirko. Za zastirko najpogosteje na vrtu uporabljamo pokošeno travo z zelenice, saj je najbolj pri roki. A nekatere druge rastline lahko še dodatno okrepijo koreninske sisteme rastlin, lahko celo odvračajo škodljivce. Uporaba gozdne praproti kot zastirke je priporočljiva, ker vsebuje določene kemične snovi, ki so za polže zelo neprijetne, da ne rečemo strupene. Prav tako odvračajo tudi talne škodljivce, kot so koreninske uši in celo strune. Nekateri poročajo, da je tudi jajčec škodljivih muh manj, če so tla okoli rastlin zastrta s praprotjo. Ker prihaja čas porove zavrtalke (muhe), mogoče izkoristimo kakšen dan za izlet v gozd, pri tem pa si narežimo samo toliko praproti, kot je potrebujete. Ne ropajte narave s pretiravanjem.  Koprive imajo dodatno vlogo, hranijo rastline Zastirka iz pokošenih kopriv in/ali gabeza pomeni dodatno gnojenje z dušikom, kalcijem, in če dodamo gabez, še s kalijem. Obe rastlini sta znani po tem, da ju namakamo in z vodo pravzaprav tudi gnojimo. Podoben, čeprav manjši učinek dosežemo tudi, če ju uporabljamo kot zastirko. Okoli nas je povsod tudi veliko bezga. Zastiranje tal z bezgom bo vsaj v začetku nekoliko zasmradilo polžem pohod na vrt. V ta namen bi bilo potrebno zastirko obnavljati vsaj tedensko, saj s sušenjem ta učinek izgine.    Bezeg smrdi mnogim škodljivcem, tudi polžem Polžem smrdi tudi bela gorjušica. Ker je to tudi odlična rastlina za zeleni podor, jo lahko sejete celo poletje in dodajate drugim zastirkam, da bo polžev vsaj nekaj manj. Čeprav moram reči, da v primeru večjega napada polžev vsa ta preganjala ne delujejo dobro. Najbolje se je obnesla gozdna praprot. Podobno deluje tudi preslica, v tem primeru je lahko tudi močvirska. Tudi koreninskih uši je manj, vonja naštetih divjih rastlin ne marajo tudi bolhači. Tukaj moram omeniti, da seveda ne uporabljamo bele gorjušice, lahko pa uporabljamo liste in dele paradižnika. Zastirka iz mete bo sčasoma zagrenila življenje mravljam na vašem vrtu, okoli sadnega in okrasnega drevja pa jim bo preprečila dostop v krošnje. Številna zelišča lahko preprečijo razmnoževanje ali naseljevanje škodljivcev, je pa treba paziti, da z njimi z vrta ne odženemo tudi koristnih organizmov. Še več o rodovitni prsti, vseh praktičnih ukrepih za skrb zanjo preberite v najnovejši knjigi Zemlja, naše osnovno orodje (Miša Pušenjak), vabljeni k nakupu. POLISTAJ KNJIGO:  (Savina Dreu)

Wed, 20. May 2020 at 13:49

284 ogledov

Knjižni kompleti po privlačnih cenah
Založba Kmečki glas je v svojo ponudbo dodala uporabne knjižne komplete, ki jih zvedavi ljubitelji kulinarike in vrtnarjenja preprosto MORATE IMETI. Izbirate lahko med kompleti: 1. DOMAČE DOBROTE 2.  KIS & SIRUP   3. SLADICE 4. AJDA IN JEČMEN 5. AJDA IN OVES 6. AJDA IN PROSO 7. JEČMEN IN OVES 8. JEČMEN IN PROSO 9. OVES IN PROSO   10. KULINARIČNI KOMPLET  11. VRTIČKARSKI KOMPLET 

Prijatelji

Manca Mirnik

NAJBOLJ OBISKANO

Se odločate za nakup traktorja?