Vreme Naročite se
Ruske vile za rahljanje tal brez napora
Pomlad na vrtu in Ruske vile Premium
ZALOŽBA KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Petek, 18. februar 2022 ob 19:00

Odpri galerijo

Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču. Narejene so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ     
 

VIDEO: Ruske vile Premium in priprava tal na setev  

Kaj na domačem vrtu sejemo in sadimo v mesecu marcu ?
 

V mesecu marcu sejemo in sadimo vrtnine, ki jih bomo pobirali v pomladnem in zgodnje poletnem obdobju. Z deli v vrtu pričnemo takoj, ko so tla primerna za obdelavo. V marcu sejemo tudi za sadike paradižnika in ostalih plodovk. Ne pozabimo na setve in sajenje v rastlinjakih.


V marcu sejemo in sadimo solato
 

Solato v vrt sejemo za česnom in čebulčkom, pred solato sejemo tudi bob in vrtni grah. Če bo vreme ugodno, prve sadike solate presajamo že v mesecu marcu. Solato lahko že konec januarja ali februarja sejemo direktno v tople grede, meseca februarja in marca pa tudi v neogrevane rastlinjake.

S setvijo solate v vrt pričnemo, ko so tla tudi ponoči ogreta na 5 °C, običajno se to zgodi marca. Med solato lahko sejemo redkvico, rukolo ali vrtno krešo.

 

Solata in redkvica sta odlični sosedi.

Tla najlažje pripravimo z Ruskimi vilami Premium

 

Pred setvijo in sajenjem moramo poskrbeti za rahljanje tal z Ruskimi vilami Premium. Delo opravimo, ko se zemlja ne oprijema obutve in orodja. Tako so tla optimalno pripravljena, saj zemlje ne obračamo. Poskrbimo tudi za dobro počutje mikroorganizmov, ki razgradijo organsko snov v rastlinam dostopna hranila. V tleh, ki jih pripravimo z rahljanjem tal seme bolje kali, sadike pa se lažje ukoreninijo.

Ruske vile Premium so odlično orodje tudi za starejše.

Priprava tal z Ruskimi vilami Premium je lahka, hitra, hrbtenica in roke so manj obremenjene. Na vrtu je manj plevela, ki bi se razmnoževal s pomočjo korenin. Orodje je še posebej primerno za starejše vrtnarje in ženske.

 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ     

Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču. Narejene so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. 

 

Pohitimo s sajenjem česna, čebule, zgodnjega zelja, cvetače in brokolija 

 

Spomladanski česen sadimo marca, kot prvo vrtino v vrtu in to takoj, ko je zemlja primerna za obdelavo. Tudi sadike zgodnje zelenjave (zgodnje zelje, cvetača, brokoli) v vrt presajamo takoj, ko bo vreme v marcu primerno za prva vrtnarska opravila.

 

Sajenje spomladanskega česna.

Kapusnice v kombinaciji z mešanimi posevki.

V začetku marca sejemo tudi grah in bob

 

Ne pozabimo tudi na sajenje čebulčka, setev graha in boba. Grah sejemo zgodaj spomladi. Seme čez noč namočimo v topli vodi ali kamiličnem čaju, ki ga tudi nekoliko razkuži. S setvijo graha pohitimo saj obožuje hladna tla. Grah nizkih sort posejemo čim prej spomladi (začetek marca), tako bomo imeli hitrejši pridelek.

 

V marcu posejemo seme za sadike paradižnika

 

Nasvet za setev sadik paradižnika je podan za osrednjo Slovenijo. Termin setve za sadike načrtujemo tako, da ga v vrt posadimo v sredini maja in nič prej. Saj nas skoraj vsako leto presenetijo majske ohladitve, ki sadiko ovirajo pri razvoju. Sadika paradižnika se razvija 60 do 70 dni.

V marcu posejemo seme za sadike paradižnika.

V osrednji Sloveniji je tako treba opraviti setev v prvi polovici marca. Konec februarja ali v začetku marca sejemo tudi za sadike paprike in jajčevca. Papriko in jajčevec največkrat sejemo v multi plošče ali v setvenico. Če paradižnik sadimo v rastlinjak konec aprila, setev za sadike opravimo v začetku marca. Čas setve za sadike je odvisen tudi od nadmorske višine in podnebja.

 

Optimalna temperatura za dober razvoj sadike

 

Temperatura v prostoru naj z razvojem sadike pada, zato je treba zagotoviti primeren temperaturni režim. Če je temperatura previsoka in sadika slabo osvetljena bo sadika vzdolžena. Po domače pravimo, da sadika »podivja«. Če  sadike »podivjajo«, jim je treba zagotoviti nekoliko nižjo temperaturo in izboljšati osvetlitev.

 

Kaj se dogaja v rastlinjaku?

 

V mesecu marcu naj rastlinjak ne bo prazen. V njem zelo zgodaj pridelamo prvo solato, redkvico, motovilec, režemo rukolo, blitvo, peteršilj, pulimo mlado čebulo, poberemo prvi grah in ostale zgodnje vrtnine. Ker solato sejemo v mesečnih presledkih, jo v rastlinjak sejemo ali sadimo tudi meseca marca. Pri tem ne gnojimo preveč, da ne bo vsebovala preveč škodljivih nitratov. Za hitrejši pridelek sadimo sadike solate v mešanih posevkih z vrtno krešo, rukolo ali redkvico.

 

V spomladanskem času si v rastlinjaku lahko vzgojimo domače sadike vrtnin. Pri vzgoji je sicer potrebno nekoliko več znanja, ampak vredno je poizkusiti.

 Rastlinjak zgodaj spomladi.

Rastlinjak je lahko poln zimskega pridelka. Pozimi v rastlinjakih odlično uspevajo motovilec, špinača, blitva, rukola, mlada čebula, peteršilj, ter številna zelišča in dišavnice, ki jih uporabljamo v kuhinji. V januarju in februarju smo lahko že sejali prvo solato, grah in bob ter čez setve namestili dodaten tunel.

 

Zakaj in kako spomladi rahljamo tla na domačem zelenjavnem vrtu?

 

Tla ob spomladanskih setvah in sajenju rahljamo zato, ker so zbita zaradi zimskih padavin in snežne odeje. Seme v rahlih in dobro pripravljenih tleh bolje kali, sadike se dobro ukoreninijo in lažje črpajo vodo iz tal.

 

Rahljanje tal na domačem zelenjavnem vrtu najlažje opravimo s pomočjo Ruskih vil Premium, ki poskrbijo za idealno pripravo vrtnih gredic pred setvijo ali sajenjem vrtnin. Orodje je še posebej primerno za ženske in starejše vričkarje.

Rahljanje tal na vrtu najlažje opravimo z Ruskimi vilami Premium.

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ    

Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču. Narejene so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali.  

Ruske vile Premium in pravilno delo na različnih tipih tal

 

Tla na vrtu naj bodo pred začetkom dela primerno vlažna, da se brez napora drobijo v drobno grudičasto strukturo. Težka ilovnata ali glinena tla se najlažje obdelajo nekaj dni po dežju ali močnejšem namakanju. V lažjih peščenih tleh je delo lažje, zato ni potrebno čakati na padavine. Pazimo le, da je zemlja toliko osušena, da se pri delu z Ruskimi vilami Premium ne oprijema orodja ali obutve.

Delo bo lažje, če so tla primerno vlažna.

Postopek dela na vrtu z Ruskimi vilami Premium

 

Orodje postavimo na vrtno gredo in z nogo potisnemo v tla. V trenutku, ko se zadnji, pohodni del dotakne tal, potegnemo za držalo, ki služi kot vzvod. S pomočjo vzvoda rahljanje tal opravimo povsem brez napora. Zgornje drobilne vilice, ki nadomeščajo motiko, zemljo drobijo v drobno grudičasto strukturo in delo je končano. Spodnje vilice iz obogatenega jekla pa rahljajo tla v globino.

 

Po vrtni gredi se pomikamo nazaj in ne dvigamo orodja. Ruske vile Premium povlečemo po tleh in ponovimo postopek rahljanja tal. Če je možno, se izogibamo hoji po sveže zrahljani vrtni gredi.

Orodje z nogo potisnemo v tla.

Ko se pohodni del dotakne tal, držalo (vzvod) povlečemo nazaj.

Ruske vile Premium skrbijo za rahljanje in drobljenje tal.

Tla rahljamo vzvratno in ponavljamo postopek dela.

NOVO!

Ruske vile Premium so narejene iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na telefon številka: 01 4735 379 (med tednom od 8. do 14. ure).

Primerjava Ruskih vil Premium in ostalega vrtnega orodja za pripravo tal

Primerjava Ruske vile Premium Lopata Vrtne vile Motorni kultivator
plevel (slak, osat, pirnica, regačica manj plevela več plevela manj plevela največ plevela
hitrost dela zelo hitro hitro hitreje najhitreje
obremenitev hrbtenice in rok majhna velika srednja zelo majhna
obdelovalna površina do 100 in več m² do 50 m² do 50 m² do 1000 in več m²
struktura tal po obdelavi drobna grudičasta struktura tal večje in manjše grude manjše grude do drobno grudičasta struktura tal drobno grudičasta struktura tal

Kmečki glas priporoča: Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami Premium. Delo z Ruskimi vilami Premium poteka hitro in brez napora. Razbremenite hrbtenico in roke. Ruske vile Premium so še posebej primerne za ženske in starejše vričkarje.


							Ruske vile Premium

NOVO 

Ruske vile Premium so narejene iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na telefon številka: 01 4735 379 (med tednom od 8. do 14. ure). 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 13. May 2022 at 12:37

1 ogledov

Ovseni kruh z medom
Odličen domač kruh lahko naredite tudi brez kvasa. Recept, ki vam ga predstavljamo danes, smo si izposodili iz knjige KRUH BREZ KVASA, ki bo naslednji mesec izšla v Založbi Kmečki glas. OVSENI KRUH Z MEDOM Za en hlebec kruha potrebujete: 120 g ovsenih kosmičev, 240 g pirine moke, 1 zavitek vinskega kamna (Stopite vinski kamen v žlički tople vode in ga pustite 5 minut.), 3 g soli, 150 g navadnega jogurta, 1 jajce, 2 žlički oljčnega olja, 180 g  mleka, 2 žlički medu    Kruh naredite po tem postopku:  Na ponvi rahlo prepražite ovsene kosmiče in jih ohladite. Vključite pečico, da se segreje na 180 stopinj. V eni posodi zmešajte vse suhe sestavine. V drugi posodi zmešajte vse mokre sestavine, mleka na začetku dodajte malo manj, dodajali ga boste po potrebi. Vse mokre sestavine z metlico dobro premešajte, da bo jajce razžvrkljano. Mokre sestavine dodajte k suhim in premešajte. Maso dajte v pomaščen model in jo pustite počivati približno 20 minut. Kruh prestavite v pečico in pecite približno 40 do 45 minut. V knjigi KRUH BREZ KVASA boste našli več kot 60 receptov za peko odličnega kruha brez kvasa (z drožmi, vinskim kamnom, sodo...).Vsebuje pa tudi kar nekaj izvirnih idej, kako porabiti star kruh. Za ogled ponudbe in prednaročilo: 20 EUR (redna cena bo 27 EUR) kliknite na naslovnico:

Wed, 11. May 2022 at 12:18

100 ogledov

Sezona sladkih rdečih jagod je tu!
Najprej se dodobra najejmo svežih, nato pa poskrbimo, da jih shranimo tudi za tisti del leta, ko ni njihov čas.   Iz jagod lahko naredimo odlične kompote, sokove, marmelade in še bi lahko naštevali.  V knjigi Domača shramba najdete pester izbor sezonskih receptov za sadje, zelenjavo in drugih živil.   Najprej se posladkajmo z jagodami:   Sok iz jagod in rabarbare   Za 3,5 litra soka: 4 kg vrtnih ali gozdnih jagod 1 kg sočnih stebel rabarbare 0,5 kg sladkorja   Jagode previdno prelijemo z mrzlo vodo, jih odcedimo, posujemo s sladkorjem ter dodamo na koščke narezana in olupljena stebla rabarbare. Posebno aromo ima sok iz gozdnih jagod, rabarbara pa poudari kisel okus. Sok sočimo neposredno v vroče steklenice, ki jih takoj zapremo.   Jagodov kompot   2 kg vrtnih ali gozdnih jagod 0,5 kg sladkorja 400 ml vode 100 ml limonovega soka   Jagode pripravimo za vlaganje takoj po nabiranju. Na hitro jih oplaknemo pod tekočo vodo in dobro odcedimo. Vodo in sladkor zavremo, dodamo jagode in kuhamo 15 minut. Nato dolijemo limonov sok in vroč kompot naložimo v segrete kozarce ter takoj zapremo s kovinskimi pokrovčki. Tako pripravljen kompot uporabimo za pecivo, narastke, pudinge, strjenke itd.   Džem iz rabarbare in jagod   1 kg jagod 500 g rabarbare 750 g želirnega sladkorja cimetova skorjica 200 ml vode   Mlada rabarbarina stebla olupimo, narežemo na kratke koščke in jih dušimo v lastnem soku z dodatkom vode. Sladkor prelijemo z malo vode in ga skuhamo v sirup. Rabarbari dodamo cimet, očiščene jagode, prilijemo sladkorni sirup in kuhamo tako dolgo, da jagode upadejo. Džem napolnimo v manjše kozarce in takoj zapremo.   V knjigi Domača shramba vas poleg navedenih receptov čakajo tudi recepti za čatnije, oplemenitena naravna olja, kise, zaseko, paštete in terine. Radovedni? Vabimo vas, da knjigo prelistate TUKAJ

Wed, 11. May 2022 at 11:54

95 ogledov

Vpliv prehrane na kakovost mleka ovc in koz
Vpliv prehrane na kakovost mleka ovc in koz S prehrano neposredno vplivamo na kakovost mleka, saj vpliva na sintezo in izločanje beljakovin in maščob v mleko, pa tudi na koncentracijo vitaminov in mineralov v mleku. V mleko se izločajo aromatične snovi, lahko tudi strupene, ki jih živali zaužijejo s krmo. Prehrana lahko vpliva na skupno število somatskih celic v mleku in na mikrobiološko sestavo mleka. Od prehrane je lahko odvisna koagulacija mleka, izplen sira, čas zorenja, njegova obstojnost in vonj. Na izplen sira najbolj vpliva delež beljakovin in maščob v mleku. Količina namolzenega mleka in vsebnost beljakovin in maščob v mleku so v negativni povezavi. Količina maščob v mleku je v pozitivni korelaciji z deležem vlaknine v obroku. Ne glede na to, da se s povečanjem surove vlaknine zniža prebavljivost obroka in zmanjša zauživanje krme, je vpliv na povišanje deleža maščob bolj ugoden. Ogljikovi hidrati v obroku so v pozitivni korelaciji s količino beljakovin in v negativni s količino maščob. Maščobe v obroku povečajo delež maščob v mleku, a znižajo delež beljakovin. Tudi delež posameznih maščobnih kislin je odvisen od prehrane. Te so s stališča zdrave prehrane najugodnejše pri mleku ovc in koz na paši. Vpliv prehrane na delež in sestavo beljakovin je manjši kot pri maščobah. Vrsta paše lahko vpliva na vonj sira. Na primer polifenoli iz thimusov (materina dušica) se prenašajo v mleko in mu dajejo značilen vonj in okus. Tudi okus kumine se lahko zazna v siru. Neprijeten vonj sira se lahko pojavi, če krmimo križnice, določene detelje in nekatera žita in pri silaži slabe kakovosti. Silaža dobre kakovosti ne vpliva na vonj in okus sira. Zeli, ki dajo vonj mleku, so še: divji česen, kamilica, marjetica, rman, krhlika in divji koren. Prekomerna količina ovsa v obroku vpliva na sestavo maščobnih kislin mleka in lahko povzroči neprijeten vonj sira. Križnice in pesni rezanci lahko povzročijo vonj po ribji moki. Tudi velika količina lucerne v obroku lahko da siru značilen vonj. Pri krmljenju stranskih produktov kot so oljne pogače in tropine, moramo biti vedno previdni, da so te res dobre kakovosti. Posebno pri pogačah je lahko pojavi žarkost. Na število somatskih celic v mleku imajo pomemben vpliv vitamin A, betakaroten, vitamin E in selen v obroku. Ti vplivajo na imunsko sposobnost celic mlečne žleze. Če imamo v obroku seno slabe kakovosti, lahko manjka vitamina A in karotena in ju moramo zagotoviti z mineralno vitaminskim dodatkom. Prehod iz zimskega obroka na mlado pašo pogosto vpliva na povišanje somatskih celic v mleku. (Marjeta Ženko) Več pa v knjigi Reja ovc in koz, dopolnjena izdaja (Marjeta Ženko), ki je pravkar izšla - prelistajte in naročite s klikom na naslovnico:

Wed, 11. May 2022 at 11:40

101 ogledov

Rižota s šparglji
Rižota s šparglji V bistvu zelo klasična in osnovna rižota, z enim drobnim trikom. Z njim porabimo vse ostanke špargljev in še napol preslepimo otroke. Takole nas nagovarja avtorica Mojca Koman v odlični knjigi Jedi z rižem: Sestavine (za 4 osebe): manjša čebula, žlica oljčnega olja, 2 žlici masla, 320 g riža, 5 dl belega vina,100 g sveže naribanega parmezana, 250 g špargljev Šparglje očistimo, vršičke prihranimo, stebla pa narežemo in v manjši količini vode napol skuhamo. Ko so že mehki, prilijemo vodo do 2 litrov in jo zavremo. Solimo in pretlačimo v mešalniku za smutije ali s paličnim mešalnikom. To je jušna osnova za zalivanje riža med kuhanjem. Čebulo očistimo in drobno narežemo. Parmezan naribamo. V ponev damo žlico masla, ga raztopimo in na njem nežno popražimo čebulo. Dodamo riž, dobro premešamo in počakamo minuto, da vsa riževa zrna objame toplota. Prilijemo vino, premešamo in počakamo, da tekočina izpari. Nato prilijemo prvo zajemalko jušne osnove in to ponavljamo, da porabimo skoraj vso osnovo. Vsakokrat počakamo, da vsa tekočina izpari, preden prilijemo novo zajemalko osnove. Ko je riž že zgoraj povsem mehak, odstavimo, vmešamo vršičke špargljev, maslo, potresemo s parmezanom, po potrebi prilijemo preostanek osnove, pokrijemo za minuto, nato takoj ponudimo s pisano mešano solato s fižolom ali s koščki popečenega mesa. Nasvet za starše: Najverjetneje bodo otroci vrščičke špargljev sfrcali na rob krožnika … Nič zato, krepko dozo folne kisline, vlaknin, kalija, cinka itd. bodo pa vseeno pojedli, ne da bi se tega zavedali. Da boste pravi mojster številnih rižot in jedi z rižem, pa prelistajte in kupite knjigo  s klikom na naslovnico:

Tue, 3. May 2022 at 13:19

158 ogledov

Mesto vrtnic vabi
Mesto vrtnic vabi v Novi Gorici je od 30.4. do 22. 5. spet pravi festival vrtnic. Vrstili se bodo ogledi zbirke burbonk, vodeni ogledi nasadov po mestu, razstave, delavnice aromaterapije in podobno. Vrnice so res lepotice med rožami, zato si je pred obiskom festivala dobro prebrati tudi knjigo Matjaža Mastnaka z naslovom Vrtnice, gojenje in nega. (S klikom na zgornjo naslovnico si oglejte knjigo in ponudbo za nakup!) S pomočjo knjige se naučimo gojenja vrtnic, spoznamo pa tudi vse znane sorte vrtnic in vse javne rozarije v Sloveniji. Opremljeni s tem znanjem bomo še bolj zavzeto občudovali vrtnice na domačem vrtu, v bližnji okolici, v Sloveniji in po vsem svetu.

Fri, 22. Apr 2022 at 09:05

252 ogledov

Stran s komarji in mrčesom
Če imamo občutljivo kožo in prisegamo na naravne sestavine, si lahko doma pripravimo dober repelent. Učinkuje sicer bolj blago, a še vedno dovolj učinkovito. Komarje odganja vonj lovorja, rožmarina in tudi sivke, zato hidrolat, ki ga izdelamo iz teh zelišč, preprosto popršimo po telesu ter prostoru in že deluje. Če hidrolatu lovorja, rožmarina ali sivke dodamo tudi cimet ali klinčke, pa dobimo žlahtno sladkasto dišavo, ki še bolje odganja mrčes. Podobno pa hidrolati iz mediteranskih zelišč pred klopi, ušmi in žuželkami uspešno ščitijo tudi naše hišne ljubljenčke, saj se te škodljive, majhne in neprijetne živalce, ki vonja sivke, lovorja in rožmarina ne prenesejo, zato naših kužkov in mačk raje izogibajo. O mediteranskih zeliščih, tudi o preprosti pripravi domačega hidrolata, si preberite v knjigi Mediteranska zelišča (za ogled in nakup klikni na naslovnico).
Teme
ruske vile obdelovanje zemlje rahljanje Vrt

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ruske vile za rahljanje tal brez napora