Vreme Naročite se
Ruske vile za rahljanje tal brez napora
Oktobrske setve na vrtu in Ruske vile Premium
ZALOŽBA KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Ponedeljek, 20. september 2021 ob 16:00

Odpri galerijo

Na vrtu v oktobru sadimo čebulo in česen ter presajamo čebulo, ki smo jo sejali v avgustu. Do sredine oktobra sejemo tudi ozimna žita, ki obogatijo tla z organsko snovjo in trajnim humusom. Pred setvami je treba poskrbeti za rahljanje tal z Ruskimi vilami Premium, ki omogočajo delo brez večjega napora.

VIDEO: Ruske vile Premium in priprava tal na setev  

Kaj na zelenjavnem vrtu sejemo in sadimo v oktobru?

V začetku oktobra sadimo čebulo in presajamo tisto, ki smo jo sejali v avgustu, od sredine do konca oktobra pa sadimo česen in ozimna žita, ki jih v pomladnem času (marec, april) vdelamo v tla kot "zeleno" gnojenje. Pred močnejšim jesenskim mrazom opravimo tudi gnojenje vrta. 

Jesenki česen sadimo mesec dni pred močnimi ohladitvami

Oktobrska opravila v rastlinjaku

V rastlinjaku sadimo zimsko solato, sejemo motovilec, rukolo, zimski portulak, špinačo. Ob koncu meseca sadimo čebulo. Česen v rastlinjaku sadimo v novembru. V primeru, da je rastlinjak prazen, sejemo ozimna žita, ki jih v februarju ali marcu vdelamo v tla. Delamo takrat, ko zemlja ni zmrznjena in je primerna za delo.

Oktobra v rastlinjak sadimo zimsko solato

Prav tako priporočamo, da delo z Ruskimi vilami Premium opravite v mirnem, toplem vremenu brez vetra. Če je mogoče priporočamo, da delo opravite konec septembra, z začetkom ali najpozneje sredi oktobra. V tem času tla niso prehladna, kar ne škoduje mikroorganizmom v tleh. 

Najprej odstranimo zastirko in pričnemo z rahljanjem tal  

Zastirka na vrtu nam pomaga, da so tla lažja za delo in manj zbita od poletnih neviht. Zgornji sloj tal se ne zaskorji in tla so v globino enakomerno vlažna. V tleh ohranimo mikroorganizme, ki so naša tovarna za razkroj organske snovi v rastlinam dostopna hranila. Delo je tako lažje opraviti saj se zemlja brez večjega napora drobi v drobno grudičasto strukturo, ki je najbolj primerna za setev in sajenje vrtnin. 

Zakaj in kako rahljamo tla na domačem zelenjavnem vrtu 

Tla ob jesenskih setvah in sajenju rahljamo zato, ker so zbita zaradi močnejših poletnih nalivov in zalivanja z vrtno zalivalko. Seme v rahlih in dobro pripravljenih tleh bolje kali, sadike se dobro ukoreninijo in lažje črpajo vodo iz zemlje. 

Rahljanje tal na domačem zelenjavnem vrtu najlažje opravimo s pomočjo Ruskih vil Premium, ki poskrbijo za idealno pripravo vrtnih gredic pred setvijo ali sajenjem vrtnin. Orodje je še posebej primerno za ženske, starejše vričkarje in upokojence.

Rahljanje tal na vrtu najlažje opravimo z Ruskimi vilami Premium   

NOVO 

Ruske vile Premium so narejene iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na telefon številka: 01 4735 379 (med tednom od 8. do 14. ure).

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ

Ruske vile Premium in pravilno delo na različnih tipih tal 

Tla na vrtu naj bodo pred začetkom dela primerno vlažna, da se brez napora drobijo v drobno grudičasto strukturo. Težka ilovnata ali glinena tla se najlažje obdelajo nekaj dni po dežju ali močnejšem namakanju grede. V lažjih peščenih tleh je delo lažje in ni treba čakati na padavine. Pazimo, da se zemlja pri delu ne oprijema Ruskih vil Premium ali obutve.

Da si olajšamo delo, vedno rahljamo primerno vlažna tla

Postopek dela na vrtu z Ruskimi vilami Premium 

Ruske vile Premium postavimo na vrtno gredo in z nogo potisnemo v tla. V trenutku, ko se zadnji pohodni del vil dotakne tal potegnemo za držalo, ki služi kot vzvod. S pomočjo vzvoda in Ruskih vil Premium rahljanje tal opravimo povsem brez napora. Zgornje drobilne vilice, ki nadomeščajo motiko, zemljo drobijo v drobno grudičasto strukturo in delo je končano. Spodnje vilice iz obogatenega jekla pa rahljajo tla v globino. 

Po vrtni gredi se pomikamo nazaj in ne dvigamo orodja. Ruske vile povlečemo po tleh in ponovimo postopek rahljanja tal. Če je možno se izogibamo hoji po vrtni gredi.


							Ruske vile Premium z nogo potisnemo v tla            

Držalo (vzvod) povlečemo nazaj, ko se pohodni del dotakne tal

Ruske vile Premium skrbijo za rahljanje in drobljenje tal

Tla rahljamo vzvratno in ponavljamo postopek dela

Primerjava Ruske vile Premium Lopata Vrtne vile Motorni kultivator
plevel (slak, osat, pirnica, regačica manj plevela več plevela manj plevela največ plevela
hitrost dela zelo hitro hitro hitreje najhitreje
obremenitev hrbtenice in rok majhna velika srednja zelo majhna
obdelovalna površina do 100 in več m² do 50 m² do 50 m² do 1000 in več m²
struktura tal po obdelavi drobna grudičasta struktura tal večje in manjše grude manjše grude do drobno grudičasta struktura tal drobno grudičasta struktura tal

Primerjava Ruskih vil Premium in ostalega vrtnega orodja za prirpavo tal

Na praznih gredicah ne pozabite na zeleno gnojenje 

Do polovice oktobra je v nižjih legah čas za zeleno gnojenje, ki tla obogati s trajnim humusom in organsko snovjo. Za zeleno gnojenje na prazne gredice je najbolj sejati ozimna žita. 

Kmečki glas priporoča: Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami Premium. Delo z Ruskimi vilami Premium poteka hitro in brez napora. Razbremenite hrbtenico in roke. Ruske vile Premium so še posebej primerne za ženske, starejše vričkarje in upokojence.


							Ruske vile Premium

NOVO 

Ruske vile Premium so narejene iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na telefon številka: 01 4735 379 (med tednom od 8. do 14. ure). 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 16. Oct 2021 at 19:00

1290 ogledov

Žajbljeve lizike
Žajbljeve lizike so zelo dobre, kadar otroke boli grlo, pa ne marajo zdravil. Pa tudi odrasli se jih ne branimo :) Žajbelj bo blagodejno vplival na dihalne poti in lajšal tegobe. Lizike pa so tudi zelo primerno in lepo darilo. ŽAJBLJEVE LIZIKE 10 g svežih listov žajblja (ali 5 g suhih listov žajblja) 100 g sladkorja   Žajbljeve liste sesekljajte tako drobno, kot le morete, suhe liste žajblja pa lahko še zdrobite v možnarju. Pripravite si pekač, obložen s peki papirjem. Na peki papir v razmiku nekaj centimetrov polagajte lesene palčke (lahko tudi špile). V primerni posodi, lahko kar ponvi, počasi na srednji temperaturi karamelizirajte sladkor, vendar pazite, da ne postane pretemen. Posodo odstavite z ognja in vanjo hitro vmešajte sesekljane žajbljeve liste. Žajbljevo maso hitro vlijte na vsako leseno palčko, da dobite liziko. Nato žajbljeve lizike pustite, da se ohladijo. Recept za žajbljeve lizike je iz knjige DARILA IZ DOMAČE KUHINJE.    

Fri, 15. Oct 2021 at 13:00

280 ogledov

NAGRADNA IGRA Vrtnice 2022
Sort pri vrtnicah je zelo veliko. Doslej so jih žlahtnitelji ustvarili več deset tisoč. Ko pridejo nove, boljše sorte, stare utonejo v pozabo in se izgubijo. Sodobnih vrtnic, ki so zdaj naprodaj v Evropi, je na stotine. In vsako leto prihajajo nove. Skupaj z ohranjenimi sortami iz prejšnjih dob jih je naprodaj več tisoč. Tako rekoč nemogoče je, da bi kdo vse razločil in poznal.  Nekaj izjemno privlačnih sort vrtnic predstavljamo tudi v koledarju VRTNICE 2022, ki je novost na slovenskem trgu, saj so vse predstavljene sorte na fotografijah vzcvetele na slovenskih vrtovih, čudovite fotografije pa so delo slovenskih avtorjev.  Na koledarju VRTNICE 2022 so predstavljene naslednje sorte:  - PREŠEREN  - LEONARDO DA VINCI  - PORTOROŽ  - GIPSY BOY  - ACROPOLIS  - TRUBAR  - SAN SOUCI  - CAMELOT  - BURGUNDY ICE  - ROSENGRAFIN M. HENRIETTE  - JUDE THE OBSCURE  - NOVALIS  Med 15. in 19. oktobrom 2021 sodelujte v nagradni igri na FB strani Založbe Kmečki glas in z nekaj sreče bo koledar VRTNICE 2022 vaš.  Pogoje o sodelovanju v nagradni igri VRTNICE 2022 poiščite v priponki spodaj.  Ne spreglejte NOVE knjige VRTNICE Gojenje in sorte slovenskega avtorja, strokovnjaka za okrasne rastline, Matjaža Mastnaka. Polistate in naročite jo lahko s klikom na pasico.   

Fri, 15. Oct 2021 at 12:28

122 ogledov

Sorte jabolk na plakatu
Sorte jabolk na plakatu Ob izidu knjige Moj sadovnjak smo v Kmečkem glasu natisnili tudi plakat, ki predstavlja sorte jabolk. Morda bo popestril vašo steno (65 x 100 cm) in si boste lažje zapomnili znane sorte jabolk: topaz, gala, elstar, idared, bobovec, carjevič). Na plakatu so jabolka (20 sort) predstavljena malo večja, kot so v naravi. Če si želite svoj plakat, boste šli ponj na na stojnico Kmečkega glasa na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu, ki bo letos med 23. in 28. novembrom. Lahko pa kontaktirate založbo Kmečki glas in ga pri nas osebno prevzamete že prej po 7 EUR za izvod (01 47 35 379). Ne spreglejte pa tudi knjige Moj sadovnjak:

Tue, 12. Oct 2021 at 08:17

123 ogledov

Bukev in smreka predstavljata 63% drevesnih vrst
Bukev in smreka predstavljata 63% drevesnih vrst V Sloveniji po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije med drevesnimi vrstami prednjačita bukev (32,9%) in smreka (30,2%). Sicer je nekaj več listavcev (55.5%) kot iglavcev. Pomembne drevesne vrste so še: hrast (7,1%), jelka (7,4%) in bori (5,4%). Po zadnjih podatkih gozdovi v naši državi pokrivajo 58% površine (1.176.069 ha), od tega je 90% gospodarskih gozdov, 8% varovanih gozdov in 2% gozdnih rezervatov. V naših gozdovih živi tudi okoli 1.000 medvedov, 100 volkov in 20 risov. Kar 75% gozdov je v zasebni lasti  (21% v državni in 4% v lasti lokalnih skupnosti). Za vse nas je pomembno poznavanje gozdov, skrb zanje, spoštovanje narave, spoštovanje lastnikov gozdov. Za lastnike pa je dobro, da si stalno izpopolnjujejo znanje in se povezujejo s strokovnjaki in institucijami. Ob zavedanju o širokem pomenu gozdov za vso družbo bo morda tudi sečnje na črno manj. Znanje za lastnike gozdov, stroko in širšo javnost bogati tudi nova knjiga NAŠ GOZD, avtorja Franca Perka. Do konca oktobra je še na voljo po promocijski ceni 22 EUR, naročite jo s klikom na naslovnico:

Thu, 7. Oct 2021 at 08:28

120 ogledov

Družbena omrežja in naše počutje
Družbena omrežja so sestavni del našega življenja. Veliko je objavljenih fotografij, kar lahko deluje tudi terapevtsko, zato se včasih potrudimo in objavimo spodbudne, svetle in pozitivne fotografije in misli, ki nas bodo usmerjale v optimizem. (Mirjam Grilc, Koledar za vsak dan 2022) To misel je ne brez razloga zapisala Mirjam Grilc v prvem tednu novega Koledarja za vsak dan 2022. Priljubljeni koledar - rokovnik za zapiske je že deveto leto med nami. Spet prinaša lepe misli, uporabne ideje, recepte, zanimivosti ... Naročite ga lahko takoj s klikom na naslovnico:

Wed, 6. Oct 2021 at 08:20

288 ogledov

Prvi slovenski koledar o vrtnicah
Vrtnice so lepotice med cvetjem in si zaslužijo svoj koledar. Zato smo v založbi Kmečki glas letos pripravili lep koldar z vrtnicami. Vzpodbudilo nas je veliko zanimanje za novo knjigo Matjaža Mastnaka z naslovom Vrtnice. Z Marjetko Hrovatin, urednico revije Moj mali svet, in s pomočjo Brede Čopi iz Društva ljubiteljev vrtnic ter drugih sodelujočih smo naredili čudovit izbor fotografij. Vse vrtnice na fotografijah so zrasle v Sloveniji in tudi fotografi so domači, kar dokazuje, da je naša kultura na tem področju na evropski ravni. Vsaka vrtnica na sliki je poimenovana, da jih lažje spoznamo. Ne zamudite in naročite svoj koledar VRTNICE 2022 čim prej: Tukaj
Teme
ruske vile obdelovanje zemlje rahljanje Vrt

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ruske vile za rahljanje tal brez napora