Vreme Naročite se
Ruske vile za rahljanje tal brez napora
Vrt maja in Ruske vile Premium
ZALOŽBA KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Torek, 17. maj 2022 ob 21:00

Odpri galerijo

Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču. Narejene so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ     
 

VIDEO: Ruske vile Premium in priprava tal na setev  

Kaj na domačem vrtu sejemo in sadimo v mesecu maju ? 

Zelenjavni vrt v maju čaka še na zadnje vrtnine, ki bodo zapolnile preostale proste gredice v pomladanskem času. Priporočamo, da s setvami in sajenjem toplotno zahtevnih rastlin ne hitite. Paradižnik, paprika, kumare, jajčevec in ostale plodovke imajo rade topla tla. Enako je z visokim fižolom, lečo, čičeriko in dolgo vigno. Dober vrtnar je potrpežljiv in ne prehiteva z vrtnimi opravili.

Ne prehitevajte s sajenjem paradižnika in kumar 

Paradižnik, kumare, papriko, jajčevec in ostale plodovke sadimo v vrt, ko je dolgoročna napoved dnevnih temperatur okrog 20 stopinj. Še bolj pomembno je, da jih v vrt ne sadimo takrat, ko se nočne temperature lahko spustijo pod 10 stopinj. Vrtičkarji vse pogosteje prehitevajo naravo in to ni dobro. S prehitrim sajenjem samo škodujejo rastlinam.

FOTO 1: Sadika paradižnika v lončku je kvalitetnejša

Kdaj sadimo paradižnik in kumare? 

Paradižnik in kumare sadimo po ledenih možeh. V primeru slane se lahko zgodi, da bo treba vse saditi še enkrat. V toplejših krajih Slovenije vse omenjene rastline sadimo dva do tri tedne pred celinsko Slovenijo.

 

Kaj posadimo med kumarice in paradižnik 

Paradižnik sadimo na razdaljo 70 x 50 cm. V vmesni prostor lahko spomladi sadimo solato, poleti pa motovilec ali špinačo. Ob robove priporočamo sajenje bazilike. Ob paradižnik lahko sadimo tudi čičeriko. Tudi ob kumarice na opori lahko sadimo baziliko in solato.

 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ 

Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču. Narejene so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. 

Kolobarjenje in dobri sosedje v maju 

Glede primernih kombinacij, ki jih v vrt sadimo v mesecu maju si najlažje pomagamo z vrtnimi kartami. Skupaj kombiniramo karte različnih barv. Tako na najlažji način najdemo pravega dobrega soseda za paradižnik, papriko, kumare, jajčevec in ostale plodovke. 

V maju lahko skupaj sadimo čičeriko in paradižnik. V medvrstni prostor paradižnika sadimo tudi solato.

FOTO 2: Kombinacija solate in paradižnika.

Paprika obožuje topla tla 

Korenine paprike, jajčevcev in ostalih toplotno zahtevnih rastlin se razvijejo, ko se tla ogrejejo na 15 stopinj. Če papriko sadimo v začetku maja, se koreninski sistem počasneje razvija in sadike zastanejo v rasti. Vse toplotno zahtevne rastline so zaradi hitrega sajenja bolj občutljive na bolezni in škodljivce. 

Če papriko sadimo na razdaljo 50 x 50 cm lahko v vmesni prostor sadimo solato ali nadzemno kolerabico.

 

Jajčevec ima rad toplo pomlad in poletje 

Jajčevec je toplotno zahtevna vrtnina, zato s sajenjem na prosto ne prehitevamo. Sadimo ga v drugi polovici maja. Če ga sadimo prehitro bomo imeli z njim težave. Težave lahko nastopijo tudi, če imamo deževno, hladno pomlad in hladen konec poletja. Takrat s pridelkom ne bomo zadovoljni.

 

Feferone in čilije sadimo v drugi polovici maja 

Med urbanimi vrtičkarji opažamo vse več feferonov in čilijev, ki jih sadijo v večje posode in korita. Svoj prostor lahko najdejo tudi v domačem vrtu ali visoki gredi. V posodo, ki je globoka 50 cm in široka 50 cm lahko posadimo dva feferona ali čilija. V vrtu jih sadimo na razdajo 40 cm.

 

Lubenice in melone sadimo iz sadik   

Priporočamo, da lubenice sadite iz sadik. To še posebno velja za celinski del Slovenije. Prav tako kot ostale toplotno zahtevne vrtnine, jih sadimo po drugi polovici maja. To velja predvsem za celinski del Slovenije. Na Primorskem vse plodovke sadimo že v aprilu, ko so nočne temperature večje od 12 stopinj C. Tudi melone na prosto sadimo, ko mine nevarnost slane in nizkih temperatur.

FOTO 3: Melona

Lubenice in malone sadimo na razdaljo 100 x 50 cm. V prazen prostor v začetku rastli umestimo nizek grah ali nizek fižol. 

 

Sadimo tudi bučke in čajoto 

Bučke lahko sejemo v vrt takoj v začetku maja. Sadike damo v zemljo po 15. maju. Čajoto v domačem vrtu sadimo po ledenih možeh. Čas sajenja čajote se ujema s sajenjem paprike, paradižnika, kumar, feferonov, čilijev in ostalih plodovk, ki imajo rade topla tla. Treba je vedeti, da je čajota toplotno zahtevna rastlina in ne prenaša dobro ohladitev. 

V vrtu je bolje saditi grmičaste bučke, ki zasedejo manj prostora. Sadimo jih na razdaljo 50 x 50 cm, Čajoto sadimo ob oporo, saj se bujno razrašča.

 

V maju sadimo visok fižol, lečo, čičeriko in dolgo vigno 

S sajenjem visokega fižola ne hitimo. Če je možno, ga v osrednji Sloveniji sadimo v drugem tednu maja. Leča je nekoliko manj toplotno občutljiva in jo sejamo v istem terminu kot visok fižol. Čičerika je toplotno bolj zahtevna in jo sejemo vsaj teden dni za visokim fižolom in lečo. 

Dolgo vigno, ki je sorodnica fižola sejemo v vrt v polovici maja. V rastlinjak jo lahko sejemo med sredino aprila in začetkom maja. Dolga vigna je stročnica, ki v višino zraste v višino paradižnika.

FOTO 4: Visok fižol

V visoke grede sadimo zelenjavo in zelišča 

Visoke grede se obnašajo kot velike posode in jih v maju redno zalivamo. Glede sajenja v visoke grede ni ovir. Sejemo in sadimo lahko skoraj vse vrtnine. Tako si lahko polepšamo teraso, bakon in vrt s številnimi vrtninami. Na visokih gredah so priljubljene predvsem hitro rastoče vrtnine. Sadimo lahko tudi paradižnik in ostale plodovke. Pri tem pazimo, da jih ne sadimo pregosto.

FOTO 5: Visoka greda v začetku maja

Zelo priljubljene so tudi visoke grede, ki jih zasadimo z zelišči. Tako se redno oskrbujemo z domačimi zelišči, ki jih imamo radi v vsaki kuhinji.

 

V vrtu poskrbite za koristne rastline

Koristne rastline so dobrodošle v vsakem vrtu. Vse več vrtičkarjev v vrt sadi tagetes, ognjič in kapucinke. To so zagotovo najbolj pogoste koristne rastline. Ste vedeli, da timijan odvrača polže in uši ter, da mravlje ne marajo sivke? V vrtu naj uspeva tudi drobljak, ki preprečuje pepelasto plesen. Na boljšo kalivost semen vpliva koperc. Česen, križnolistni mleček, cesarski tulipan in bob odganjajo tudi voluharja.

Zakaj in kako rahljamo tla na domačem zelenjavnem vrtu? 

Tla pred sajenjem paradižnika in ostalih vrtnin rahljamo zato, Ker seme v rahlih in dobro pripravljenih tleh bolje kali, sadike se dobro ukoreninijo in lažje črpajo vodo.

 

Rahljanje tal na domačem zelenjavnem vrtu najlažje rahljamo s pomočjo Ruskih vil Premium, ki poskrbijo za idealno pripravo vrtnih gredic pred setvijo ali sajenjem vrtnin. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vričkarje.

NOVO!

Ruske vile Premium so narejene iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na telefon številka: 01 4735 379 (med tednom od 8. do 14. ure).

Primerjava Ruskih vil Premium in ostalega vrtnega orodja za pripravo tal

Primerjava Ruske vile Premium Lopata Vrtne vile Motorni kultivator
plevel (slak, osat, pirnica, regačica manj plevela več plevela manj plevela največ plevela
hitrost dela zelo hitro hitro hitreje najhitreje
obremenitev hrbtenice in rok majhna velika srednja zelo majhna
obdelovalna površina do 100 in več m² do 50 m² do 50 m² do 1000 in več m²
struktura tal po obdelavi drobna grudičasta struktura tal večje in manjše grude manjše grude do drobno grudičasta struktura tal drobno grudičasta struktura tal

Kmečki glas priporoča: Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami Premium. Delo z Ruskimi vilami Premium poteka hitro in brez napora. Razbremenite hrbtenico in roke. Ruske vile Premium so še posebej primerne za ženske in starejše vričkarje.


							Ruske vile Premium

NOVO 

Ruske vile Premium so narejene iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na telefon številka: 01 4735 379 (med tednom od 8. do 14. ure). 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 21. Mar 2023 at 14:39

214 ogledov

Retro piškoti JAGODE
Testo250 g albert piškotov 100 g sladkorja v prahu 125 g margarine40 ml malinovega sirupa 30 ml ruma 1⁄2 stekleničke jagodne arome Etol Za obarvanje50 ml mleka 3 stekleničke jagodne arome Etol sladkor kristal Albert piškote zmeljemo v drobtine, dodamo sladkor v prahu, raztopljeno margarino, malinov sirup, rum in jagodno aromo ter premešamo v gladko maso. Za nekaj časa jo damo na hladno, potem iz mase oblikujemo jagode. Mleko in jagodne arome zmešamo skupaj. Vsako jagodo najprej pomočimo v barvo, nato pa povaljamo v kristalni sladkor. Dajemo jih na pladenj, obložen s peki papirjem, in jih pustimo na sobni temperaturi, da se osušijo.Recept je izbran iz izjemne, 9-krat ponatisnjene uspešnice Alenke Kodele NAJBOLJŠI PIŠKOTI, sladki grižljaji in slano pecivo, ki jo lahko polistate in naročite s klikom na naslovnico.

Wed, 8. Mar 2023 at 14:21

505 ogledov

Življenjski prostor lupinarjev
Tako oreh kot leska dobro uspevata ob potokih in na rečnih naplavinah. Lahko ju sadimo na terase, če so dovolj široke, pa na brežine teras, če niso prestrme. Čeprav sta vetrocvetki in je veter potreben za prenos cvetnega prahu, se izogibamo izpostavljenim legam s stalnimi in premočnimi vetrovi, ki bi izsušili brazde ženskih cvetov in vplivali na slabšo oprašitev.Oreh in kostanj pogosto sadimo kot samostojna drevesa na ohišnicah, večjih vrtovih, kmečkih dvoriščih ali na robovih njiv in travnikov. Taka imajo na razpolago velik življenjski prostor in razvijejo mogočne krošnje ter običajno dobro rodijo. Za lesko in mandelj, ki razvijeta manjše krošnje, pa lažje najdemo prostor tudi na običajno velikem vrtu, ob poteh ali stavbah.Dobro rast in redno rodnost lupinarjev lahko pričakujemo samo na kakovostnih tleh.Za sajenje lupinarjev so najprimernejša blaga pobočja, s katerih odteka mrzel zrak.Oreh ima globok in obsežen koreninski sistem, zato zahteva najmanj 1,5 m globoka tla. Biti morajo dobro zračna, strukturna, z veliko vodno kapaciteto. Stoječe vode v tleh ne prenaša, lepo pa raste na odcednih zemljiščih, kjer se podtalnica zadržuje globlje od enega metra. Siromašna, izprana, težka ali hladna, pa tudi čista peščena tla za oreh niso primerna. Najbolj mu ustrezajo peščeno-ilovnata, rahlo kisla do nevtralna tla s pH med 6,0 in 8,0. Vsebnost humusa naj bi bila več kot 3 odstotke, alkalnih soli pa manj kot en odstotek. Tla, ki vsebujejo od 13 do 25 mg fosforja in od 25 do 30 mg kalija na 100 g tal, veljajo za dobro preskrbljena za gojenje oreha.Na Slovenskem skoraj ni kmetije, ki ne bi imela na dvorišču ali ohišnici vsaj enega oreha.Leska najbolje uspeva na odcednih, humusnih, srednje težkih peščeno-ilovnatih tleh z rahlo alkalno do rahlo kislo reakcijo. Kljub temu da prenese do 15 odstotkov aktivnega apna, se revnim, kamnitim kraškim tlom izogibamo. Ker ima plitev koreninski sistem, ne mara čistih peščenih tal, še manj pa visoko podtalnico. Optimalno preskrbljena tla vsebujejo najmanj 12 do 15 mg fosforja na 100 g tal, približno enako količino magnezija in dva krat več kalija.Kostanj je izbirčen glede tal. Dobro bo rastel in rodil samo v kislih tleh s pH pod 6,0. Ker ima globoke korenine, ni dovolj, da ima kislo reakcijo samo zgornji profil tal, ampak je potrebna ustrezna matična osnova. Primerna so nekarbonatna, ilovnato-peščena tla na skrilavcih in fliših. Pomembni sta tudi globina tal in visoka vsebnost humusa. Tla naj bi vsebovala okrog 10 mg fosforja in od 15 do 20 mg kalija na 100 g tal in manj kot 2 odstotka aktivnega apna. V naravnih sestojih rastejo kostanji v simbiozi – mikorizi z nekaterimi glivami, ki dodatno oskrbujejo drevesa s hranili iz tal. Mikoriza se po nekaj letih vzpostavi tudi v kostanjevih nasadih in pomaga pri prehrani dreves. Mandelj najlepše raste na globokih tleh, prenese pa tudi plitvejša. Vsekakor morajo biti zračna in odcedna, saj je zelo občutljiv za zastajanje vode v območju korenin. V nasprotju s tem sušo lažje prenaša. Ustrezajo mu peščeno-ilovnata tla, ne prenaša pa težkih glinastih tal. Rad ima apnena tla z nevtralnim do rahlo alkalnim pH in velikim deležem aktivnega kalcija.NE SPREGLEJTE NOVE, DOPOLNJENE IZDAJE PRIROČNIKA LUPINARJI – oreh, leska, kostanj, mandelj, slovenske avtorice, profesorice na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, strokovnjakinje za lupinarje Anite Solar. S klikom na pasico polistajte in naročite knjigo.

Fri, 3. Mar 2023 at 19:15

2538 ogledov

Pomladno rahljanje vrta
Ruske vile Premium so učinkovito orodje za globoko rahljanje tal na vsakem vrtu.Nad orodjem so najbolj navdušene ženske, upokojenci in starejši vrtnarji, saj jim omogočajo lahkotno delo brez bolečin v križu. Za uspešno vrtnarjenje brez napora je pomembno, da postopek rahljanja tal z Ruskimi vilami Premium opravimo že v začetku pomladi. Tako bo zemlja primerna za setev in sajenje prvih vrtnin.Z Ruskimi vilami Premium je dobro prvič rahljati zemljo v spomladanskem času.Ruske vile Premium najbolj pogosto uporabljamo v marcu in aprilu, saj tako najlažje pripravimo prve gredice na vrtu. Uporabimo jih lahko tudi poleti za rahljanje težkih glinenih tal, ki se pogosto stisnejo zaradi poletnih neviht ali zalivanja z vrtno zalivalko. Poleg tega je rahljanje tal priporočljivo tudi jeseni, ko se seje zimska solata, motovilec, špinača, blitva, redkvice in druge rastline.FOTO 1: Ruske vile Premium prvič uporabimo v spomladanskem časuKLIKNITE TUKAJ za nakup Ruskih vil Premium, ki pomagajo vrtnariti številnim vrtičkarjem. Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču in v celoti izdelane v Sloveniji.Ruske vile Premium so še posebej primerne za ženske, starejše vrtnarje in upokojence.Orodje je idealno za upokojence, starejše vrtnarje in ženske ter vse, ki jim je naporno opravljati težka dela na vrtu. Praktično je za majhne, srednje velike in velike vrtove. Rahljanje tal brez težav opravijo tudi ženske, ki so starejše od 75 let.Ruske vile Premium omogočajo pripravo vrtnih tal brez napora. Odlične so za vse, ki imajo težave s križem ali hrbtom. To orodje je zelo priljubljeno, ker ga ni treba dvigati, saj ga samo prinesemo na vrt in delamo tako, da vile vlečemo vzvratno po gredi. Vse ostalo naredi dolg vzvod, ki omogoča rahljanje tal tudi lažjim invalidom.FOTO 2: Težka ilovnata tla rahljamo, ko so primerno vlažna in se lepo drobijoOdzivi zadovoljnih kupcev:"Ruske vile Premium zelo olajšajo delo. Z njimi hitreje obdelam površino celega vrta." - Saška H."Z uporabo Ruskih vil Premium sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno." - Marjetka N."Ruske vile Premium so super. Uporaba je primerna tudi za "manj močne".- Špela Z.KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruskih vil Premium, ki pomagajo vrtnariti številnim vrtičkarjem. Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču in v celoti izdelane v Sloveniji.FOTO 3: Zadovoljna uporabnica Ruskih vil na vrtni gredi in lahkotno rahljanje talNekaj prednosti uporabe Ruskih vil Premium:• Delo opravimo z manj napora in dva do trikrat hitreje.• Manj obremenjena hrbtenica in roki.• Manj trajnega plevela (slak, osat, pirnica, regačica, …).• Ni potrebno dodatno drobljenje zemlje.Kakšna zemlja je primerna za delo z Ruskimi vilami PremiumNa domačem vrtu najlažje obdelujemo lahka peščena tla. Trdo ilovnato zemljo obdelujemo, ko je primerno vlažna, ker se takrat najlažje drobi v drobno grudičasto strukturo. Pri delu počakamo, da se zemlja ne oprijema orodja in obutve. V primeru, da so težja tla zbita in je zemlja suha, je treba pred delom izdatno namočiti tla in počakati, da so primerna za delo.FOTO 4: Za delo z Ruskimi vilami Premium so hvaležne tudi rastline na vrtuKmečki Glas priporočaVrtne gredice za setev in sajenje vrtnin najlažje pripravimo s pomočjo Ruskih vil Premium. Primerno vlažna tla tako obdelamo brez večjega napora in dva do trikrat hitreje. V optimalno pripravljenih tleh rastline boljše kalijo in se hitreje ukoreninijo.FOTO 5: Ruske vile Premium so prepoznavno črne barveKLIKNITE TUKAJ za nakup Ruskih vil Premium, ki pomagajo vrtnariti številnim vrtičkarjem.

Mon, 27. Feb 2023 at 14:21

1683 ogledov

Spomladanske aktivnosti čebelje družine
Za čebelarja začetnika so spomladanski meseci najbolj zanimivo obdobje opazovanja čebelje družine, saj je takrat razvoj najintenzivnejši. Med letom se srečujemo z različnimi aktivnostmi družine. Še posebej smo pozorni na uspešno prezimovanje, na zdravstveno stanje in vitalnost ter sposobnost oskrbe z zalogami hrane.Zaradi velikega zanimanja za knjigo Čebelarjenje za vsakogar so avtorji posodobili in dopolnili znanje o čebelarjenju. Polistajte in naročite s klikom na pasico.ZGODNJA POMLADPrvi izletni dan v zimskem času je lahko ugoden že sredi januarja. Kratka otoplitev vpliva na cvetenje prvih rastlin, kot sta teloh in leska, ki čebelam nudita nekaj nektarja in predvsem cvetni prah. Čebele izletijo iz panja in se najprej iztrebijo, nato poiščejo vodo in potešijo žejo. V tem času čistijo panje in znosijo drobir skozi brado. Družina se nekoliko razširi po gnezdu in očisti satje. Živalna družina se bolje širi po gnezdu in ima boljšo čistilno sposobnost. Prvi svež nektar čebeljo družino spodbuja k večji nabiralni aktivnosti in vzreji zalege. Cvetni prah je v zgodnjem spomladanskem času najpomembnejši vir beljakovin, ki jih v svoji prehrani potrebujejo ličinke in mlade čebele. Ob pomanjkanju čebelar priskoči na pomoč in družini pomaga z beljakovinskimi nadomestki.Razvoj družinPrva spomladanska paša spodbudi matico, da poveča obseg zaleganja, če je paša obilna in bogata. Mlade izlegle delavke družino okrepi jo in nadomestijo izgubo odmrlih dolgoživih delavk. Gradijo satje ter so še posebej aktivne v času cvetenja češ nje in gozdne podrasti. Spodbujevalni učinek na gradnjo imata seveda tudi matica in zalega. Feromon zalege, ki se širi med delavkami, vpliva na povečano motivacijo za pašne izlete. Poleg zalege in matice vpliva na donos medu še prazno satje.NE SPREGLEJTE TRISA ČEBELARSKIH PRIROČNIKOV PO IZJEMNI CENI. Naročite s klikom na pasico.

Tue, 21. Feb 2023 at 12:22

564 ogledov

Rez sadnega drevja
Sadno drevje režemo zaradi oblikovanja krošnje in vzdrževanja ravnovesja med rastjo in rodnostjo. Z rezjo oblikujemo krošnjo v obliki prisekane piramide. S tem dosežemo, da so dobro osvetljeni tudi plodovi v spodnjem in notranjem delu krošnje. Drevesa, ki so redno in pravilno rezana, redno cvetijo in rodijo, njihova rast je umirjena.POLISTATE in NAROČITE JO NA POVEZAVI https://zalozba.kmeckiglas.com/sadjarstvo%20in%20vinogradnistvo/moj-sadovnjakREZ GLEDE NA STAROST DREVESAVzgojna rez je oblikovanje nadzemnega dela sadnega drevesa prvih nekaj let od sajenja do polnega rodnega volumna. Odvisno od podlage to lahko traja tri do šest let.Rez v rodnosti je vsakoletna rez, s katero vzdržujemo razmerje med rastjo in rodnostjo drevesa.Pomlajevanje drevesa – starejšim drevesom podaljšujemo življenjsko dobo.Izrezovanje vejic s hrbta poganjka Končni cvetni brst in manjši listni brst pri jablaniREZ GLEDE NA ČASSadno drevje režemo večkrat v času vegetacije, osnovna pa je zimska rez. Ker drevje takrat še miruje ali je komaj vzbrstelo, imamo dober pregled nad krošnjo in delo je lažje kot pozneje, ko je olistano. Rezi pozneje v vegetaciji so korekcijske, z njimi uravnavamo rodnost drevesa ter umirjamo pretirano rast.Ob cvetenju: Če bo drevo kljub zimski rezi močno cvetelo, lahko z rezjo v času cvetenja del cvetov odstranimo, da drevo ni preti rano obremenjeno.Zelena rez: Konec pomladi drevo močno požene. Takrat sproti, a zmerno pri osnovi trgamo 15 do 20 centimetrov dolge neolesenele poganjke, ki rastejo navpično s hrbtov vej. Če smo prepozni in poganjki že olesenijo, jih v celoti izrežemo. Ti poganjki so bohotivke ali vodni poganjki. Odstranjujemo jih postopno, vsak teden nekaj. Če odstranimo vse naenkrat, se drevo odzove s še močnejšo rastjo. Ne odstranjujemo jih, kadar je suša, ker bo drevo po prvem dežju še močneje pognalo.Pred zeleno rezjo polovico poganjkov odstranimo. Dva do tri tedne pred obiranjem pridelka svetujemo zeleno rez – izrezovanje bohotivk. S tem spustimo v krošnjo svetlobo, kar poveča kakovost plodov.Po obiranju: Pri zgodnjih in srednje poznih sortah po obiranju opravimo zeleno rez – izrezovanje bohotivk. S tem ukrepom umirimo rast v prihodnjem letu. Režemo, ko je suho vreme in prav takšna napoved tudi za naslednjih nekaj dni. V suhem vremenu se rane na odrezanih vejah same od sebe dobro zacelijo. Prav tako se izogibamo rezi v mrzlem ali vročem vremenu. To bo dobro za odziv drevesa na rez in za nas, saj se bomo pri delu dobro počutili. Preden se lotimo dela, si priskrbimo kakovostne, ostre sadjarske škarje in zložljivo sadjarsko žago. Z dobrim orodjem bo delo lažje, gladka rez se bo hitreje zacelila in manj bo možnosti za okužbe drevesa. Za rez večjih dreves je potrebna tudi stabilna lestev ter spretnost in kondicija. Zavedati se moramo, da je rez visokih dreves lahko smrtno nevarno opravilo.Več o rezi in drugih pomembnih sadjarskih opravilih izveste v knjigi MOJ SADOVNJAK. Polistate in naročite jo s klikom na povezavo.

Thu, 16. Feb 2023 at 09:22

446 ogledov

Fritole/miške (2. del)
Fritole (tudi fritule, fritle) ali miške so v Istri, zanimivo, tipična božična sladica. Začetki te sladice segajo v čas Marca Pola (13./14. stol.), ko se je iz Orienta razširilo cvrtenje. Gre namreč za ocvrto sladko testo v obliki mišk ali fritol (fritla v istrskem narečju pomeni tudi oslovski iztrebek).Nekoč so jih pripravili večje količine, da so bile tako na mizi od božične vigilije pa vse do Sv. treh kraljev. Ime fritola izvira iz italijanske besede »fritto«, kar pomeni ocvrto. Glede sestavin oziroma receptov pa obstaja več različic. Glavne sestavine so: bela moka, mleko, jajca, pivski kvas, sladkor, sol, rozine, tropinovec (rum) ali belo vino, olje za cvrtenje in sladkor za posipanje.Pregovor:»Le ciacole no fa fritole.«(Besede ne naredijo mišk v pomenu »samo besede ne naredijo dela« oziroma »samo z besedami se nič ne naredi«.)Potrebujemo:½ kg bele moke, 2 kozarca mleka, 2 jajci, 100 g rozin, 40 g pivskega kvasa, 80 g sladkorja, ½ dl tropinovca, ščepec soli, olje za cvrenje, sladkor v prahu.Priprava:kvas damo v skledo z mlačnim mlekom in nekoliko sladkorja ter postavimo na toplo, da se speni. Rozine pa namočimo z žganjem. V večjo posodo ali na mizo damo moko, na sredini naredimo jamico, vanjo damo jajci, mleko, sladkor, ščepec soli, kvas, v žganju namočene rozine in vse dobro zgnetemo. Pokrijemo in na toplem pustimo počivati okoli 5 ur. Testo znova premesimo. V večji ponvi segrejemo olje ter z žlico spuščamo vanj testo, da se lepo ocvre z obeh strani. Odcedimo in položimo na krožnik oziroma posodo in posipamo s sladkorjem v prahu. Zmesi za fritole lahko dodamo tudi naribano limonino lupino.Recept je izbran iz knjige KO ZADIŠI PO ISTRSKI KUHINJI. Polistate in naročite jo s klikom na povezavo.Če želite v prihajajočih pustnih dneh pripraviti miške, ki ne vsebujejo kvasa, pohitite in naročite knjigo KRUH BREZ KVASA.Ob nakupu boste BREZPLAČNO prejeli tudi knjigo D(R)OŽIVETE SLADKARIJE by Pola Bekeraj, v kateri je med drugim na voljo izvrsten recept za vabljive miške, pripravljene z drožmi. DOBER TEK.
Teme
ruske vile obdelovanje zemlje rahljanje Vrt

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ruske vile za rahljanje tal brez napora