Vreme Naročite se
Ruske vile za rahljanje tal brez napora
Vrt maja in Ruske vile Premium
ZALOŽBA KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Torek, 17. maj 2022 ob 21:00

Odpri galerijo

Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču. Narejene so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ     
 

VIDEO: Ruske vile Premium in priprava tal na setev  

Kaj na domačem vrtu sejemo in sadimo v mesecu maju ? 

Zelenjavni vrt v maju čaka še na zadnje vrtnine, ki bodo zapolnile preostale proste gredice v pomladanskem času. Priporočamo, da s setvami in sajenjem toplotno zahtevnih rastlin ne hitite. Paradižnik, paprika, kumare, jajčevec in ostale plodovke imajo rade topla tla. Enako je z visokim fižolom, lečo, čičeriko in dolgo vigno. Dober vrtnar je potrpežljiv in ne prehiteva z vrtnimi opravili.

Ne prehitevajte s sajenjem paradižnika in kumar 

Paradižnik, kumare, papriko, jajčevec in ostale plodovke sadimo v vrt, ko je dolgoročna napoved dnevnih temperatur okrog 20 stopinj. Še bolj pomembno je, da jih v vrt ne sadimo takrat, ko se nočne temperature lahko spustijo pod 10 stopinj. Vrtičkarji vse pogosteje prehitevajo naravo in to ni dobro. S prehitrim sajenjem samo škodujejo rastlinam.

FOTO 1: Sadika paradižnika v lončku je kvalitetnejša

Kdaj sadimo paradižnik in kumare? 

Paradižnik in kumare sadimo po ledenih možeh. V primeru slane se lahko zgodi, da bo treba vse saditi še enkrat. V toplejših krajih Slovenije vse omenjene rastline sadimo dva do tri tedne pred celinsko Slovenijo.

 

Kaj posadimo med kumarice in paradižnik 

Paradižnik sadimo na razdaljo 70 x 50 cm. V vmesni prostor lahko spomladi sadimo solato, poleti pa motovilec ali špinačo. Ob robove priporočamo sajenje bazilike. Ob paradižnik lahko sadimo tudi čičeriko. Tudi ob kumarice na opori lahko sadimo baziliko in solato.

 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ 

Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču. Narejene so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. 

Kolobarjenje in dobri sosedje v maju 

Glede primernih kombinacij, ki jih v vrt sadimo v mesecu maju si najlažje pomagamo z vrtnimi kartami. Skupaj kombiniramo karte različnih barv. Tako na najlažji način najdemo pravega dobrega soseda za paradižnik, papriko, kumare, jajčevec in ostale plodovke. 

V maju lahko skupaj sadimo čičeriko in paradižnik. V medvrstni prostor paradižnika sadimo tudi solato.

FOTO 2: Kombinacija solate in paradižnika.

Paprika obožuje topla tla 

Korenine paprike, jajčevcev in ostalih toplotno zahtevnih rastlin se razvijejo, ko se tla ogrejejo na 15 stopinj. Če papriko sadimo v začetku maja, se koreninski sistem počasneje razvija in sadike zastanejo v rasti. Vse toplotno zahtevne rastline so zaradi hitrega sajenja bolj občutljive na bolezni in škodljivce. 

Če papriko sadimo na razdaljo 50 x 50 cm lahko v vmesni prostor sadimo solato ali nadzemno kolerabico.

 

Jajčevec ima rad toplo pomlad in poletje 

Jajčevec je toplotno zahtevna vrtnina, zato s sajenjem na prosto ne prehitevamo. Sadimo ga v drugi polovici maja. Če ga sadimo prehitro bomo imeli z njim težave. Težave lahko nastopijo tudi, če imamo deževno, hladno pomlad in hladen konec poletja. Takrat s pridelkom ne bomo zadovoljni.

 

Feferone in čilije sadimo v drugi polovici maja 

Med urbanimi vrtičkarji opažamo vse več feferonov in čilijev, ki jih sadijo v večje posode in korita. Svoj prostor lahko najdejo tudi v domačem vrtu ali visoki gredi. V posodo, ki je globoka 50 cm in široka 50 cm lahko posadimo dva feferona ali čilija. V vrtu jih sadimo na razdajo 40 cm.

 

Lubenice in melone sadimo iz sadik   

Priporočamo, da lubenice sadite iz sadik. To še posebno velja za celinski del Slovenije. Prav tako kot ostale toplotno zahtevne vrtnine, jih sadimo po drugi polovici maja. To velja predvsem za celinski del Slovenije. Na Primorskem vse plodovke sadimo že v aprilu, ko so nočne temperature večje od 12 stopinj C. Tudi melone na prosto sadimo, ko mine nevarnost slane in nizkih temperatur.

FOTO 3: Melona

Lubenice in malone sadimo na razdaljo 100 x 50 cm. V prazen prostor v začetku rastli umestimo nizek grah ali nizek fižol. 

 

Sadimo tudi bučke in čajoto 

Bučke lahko sejemo v vrt takoj v začetku maja. Sadike damo v zemljo po 15. maju. Čajoto v domačem vrtu sadimo po ledenih možeh. Čas sajenja čajote se ujema s sajenjem paprike, paradižnika, kumar, feferonov, čilijev in ostalih plodovk, ki imajo rade topla tla. Treba je vedeti, da je čajota toplotno zahtevna rastlina in ne prenaša dobro ohladitev. 

V vrtu je bolje saditi grmičaste bučke, ki zasedejo manj prostora. Sadimo jih na razdaljo 50 x 50 cm, Čajoto sadimo ob oporo, saj se bujno razrašča.

 

V maju sadimo visok fižol, lečo, čičeriko in dolgo vigno 

S sajenjem visokega fižola ne hitimo. Če je možno, ga v osrednji Sloveniji sadimo v drugem tednu maja. Leča je nekoliko manj toplotno občutljiva in jo sejamo v istem terminu kot visok fižol. Čičerika je toplotno bolj zahtevna in jo sejemo vsaj teden dni za visokim fižolom in lečo. 

Dolgo vigno, ki je sorodnica fižola sejemo v vrt v polovici maja. V rastlinjak jo lahko sejemo med sredino aprila in začetkom maja. Dolga vigna je stročnica, ki v višino zraste v višino paradižnika.

FOTO 4: Visok fižol

V visoke grede sadimo zelenjavo in zelišča 

Visoke grede se obnašajo kot velike posode in jih v maju redno zalivamo. Glede sajenja v visoke grede ni ovir. Sejemo in sadimo lahko skoraj vse vrtnine. Tako si lahko polepšamo teraso, bakon in vrt s številnimi vrtninami. Na visokih gredah so priljubljene predvsem hitro rastoče vrtnine. Sadimo lahko tudi paradižnik in ostale plodovke. Pri tem pazimo, da jih ne sadimo pregosto.

FOTO 5: Visoka greda v začetku maja

Zelo priljubljene so tudi visoke grede, ki jih zasadimo z zelišči. Tako se redno oskrbujemo z domačimi zelišči, ki jih imamo radi v vsaki kuhinji.

 

V vrtu poskrbite za koristne rastline

Koristne rastline so dobrodošle v vsakem vrtu. Vse več vrtičkarjev v vrt sadi tagetes, ognjič in kapucinke. To so zagotovo najbolj pogoste koristne rastline. Ste vedeli, da timijan odvrača polže in uši ter, da mravlje ne marajo sivke? V vrtu naj uspeva tudi drobljak, ki preprečuje pepelasto plesen. Na boljšo kalivost semen vpliva koperc. Česen, križnolistni mleček, cesarski tulipan in bob odganjajo tudi voluharja.

Zakaj in kako rahljamo tla na domačem zelenjavnem vrtu? 

Tla pred sajenjem paradižnika in ostalih vrtnin rahljamo zato, Ker seme v rahlih in dobro pripravljenih tleh bolje kali, sadike se dobro ukoreninijo in lažje črpajo vodo.

 

Rahljanje tal na domačem zelenjavnem vrtu najlažje rahljamo s pomočjo Ruskih vil Premium, ki poskrbijo za idealno pripravo vrtnih gredic pred setvijo ali sajenjem vrtnin. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vričkarje.

NOVO!

Ruske vile Premium so narejene iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na telefon številka: 01 4735 379 (med tednom od 8. do 14. ure).

Primerjava Ruskih vil Premium in ostalega vrtnega orodja za pripravo tal

Primerjava Ruske vile Premium Lopata Vrtne vile Motorni kultivator
plevel (slak, osat, pirnica, regačica manj plevela več plevela manj plevela največ plevela
hitrost dela zelo hitro hitro hitreje najhitreje
obremenitev hrbtenice in rok majhna velika srednja zelo majhna
obdelovalna površina do 100 in več m² do 50 m² do 50 m² do 1000 in več m²
struktura tal po obdelavi drobna grudičasta struktura tal večje in manjše grude manjše grude do drobno grudičasta struktura tal drobno grudičasta struktura tal

Kmečki glas priporoča: Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami Premium. Delo z Ruskimi vilami Premium poteka hitro in brez napora. Razbremenite hrbtenico in roke. Ruske vile Premium so še posebej primerne za ženske in starejše vričkarje.


							Ruske vile Premium

NOVO 

Ruske vile Premium so narejene iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na telefon številka: 01 4735 379 (med tednom od 8. do 14. ure). 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 1. Jul 2022 at 10:25

1014 ogledov

Pita s skuto in marelicami
Pita, ki jo predstavljamo danes, je ravno pravšnja kombinacija skute in svežih sladkih marelic. Morda se zdi preveč klasična, a je lahko res kraljevska sladica, če jo pripravimo po receptu iz knjige Sladice Alenke Kodele, saj se v njej mojstrsko spajajo okusi. Kadar si ne moremo vzeti prav veliko časa in želimo porabiti domače marelice, preizkusimo recept iz kuhinje Alenke Kodele. Testo:  100 g bele moke tip 500,  100 g koruzne moke,  100 g masla,   100 g sladkorja v prahu,  1 jajce,  ½ žličke pecilnega praška,  ščepec soli,  nastrgana limonina lupina,  vaniljeva aroma,  noževa konica cimeta Moko s pecilnim praškom presejemo v posodo, dodamo sladkor v prahu, arome, jajce in na koščke narezano maslo. Sestavine na hitro zgnetemo, da dobimo gladko testo. Pripravljeno testo zavijemo v plastično folijo, ga sploščimo in damo za dobro uro v hladilnik. Dobro ohlajeno in spočito testo razvaljamo na 3 mm debeline in obložimo pekač za pite premera 24 cm. Testo s prsti dobro pritisnemo ob rob pekača, da se čim bolj oblikuje po modelu, dno pa večkrat prebodemo z vilicami. Model s testom damo za 15 minut v zamrzovalnik in nato takoj v pečico, ki jo segrejemo na 175 °C. Podlago pečemo 10–12 minut. Nadev:  300 g nepasirane skute,  40 g sladkorja,  20 g ostre moke,  2 jajci,  nastrgana limonina lupina,  vaniljeva aroma,  200 g svežih marelic Marelice narežemo na majhne koščke, sladkor in moko premešamo, skuti dodamo aromi in jajce ter dobro premešamo. Umešamo mešanico moke in sladkorja, nazadnje nežno umešamo še na koščke narezane marelice in pripravljeno maso nadevamo na pečeno podlago. Enakomerno poravnamo in povrhu naribamo preostalo testo. Pito pečemo še 25–30 minut na 175 °C. Še več odličnih receptov najdete v knjigi Sladice Alenke Kodele, vabimo vas, da jo prelistate TUKAJ.  

Fri, 24. Jun 2022 at 09:26

182 ogledov

Zelenjavni vrt po neurju
Zelenjavni vrt po neurju Žal je julij tudi mesec, ko nas rade razžalostijo močnejše nevihte in toča. Po toči vse rastline, ki kažejo znamenja življenja, takoj poškropimo samo s pripravki, ki vsebujejo morske alge ali s pripravkom za celjenje ran z aktivno snovjo brasinolid. Šele po dnevu ali dveh, ko se vsaj nekoliko osuši in odteče, pregledamo, kaj je smiselno reševati in katere rastline bomo posadili ali posejali na novo. Namesto alg lahko uporabite čaj iz cvetov ognjiča. V vsakem primeru rešujemo plodovke. Te se vedno dobro obrastejo. Ker imajo že dobro razvit koreninski sistem, bo še nekaj pridelka. Plodovke z algami tudi zalijemo, da pomagamo koreninam. Polomljene vrhove odrežemo. Odstranimo vse poškodovane plodove, saj bodo le bremenili že tako prizadeto rastlino. Nato rastline poškropimo z žajbljevim čajem, v katerega lahko dodamo žlico sode bikarbone. Lahko naredite tudi pripravek iz sode bikarbone, sama bi ga naredila iz mleka, namesto iz vode. V trgovinah kupite bakrena listna gnojila ali pripravek iz preslice. S temi pripravki poškropite vsaj trikrat zapored v tri- do petdnevnem razmaku. Pogledamo tudi preostale vrtnine, počistimo predvsem vse odlomljene dele rastlin. Namesto žajbljevega čaja lahko uporabite tudi čaj iz timijana, rmana ali pripravek iz listov bezga. To je odlomek iz nove bogate knjige o vrtu z naslovom: Vrtnarimo z Mišo Pušenjak, s klikom na spodnjo naslovnico jo lahko prelistate in naročite:

Tue, 21. Jun 2022 at 14:29

199 ogledov

Njam, bučke dišijo!
Pica z bučkami, gorgonzolo in česnom Avtorica knjige Buče in bučne jedi pravi takole: "Trdim, da ni nezdravih jedi, so le nezdravi jedilniki. Zato so pri nas tudi pice na jedilniku, sem in tja pomfrit in tudi dunajski zrezek. Jih pa znamo v obroku dopolniti z drugimi jedmi ali se včasih poigramo s sestavinami in naredimo jed nekoliko drugače (beri: zdravo)." za 2 osebi ali eno veliko pico iz nizkega pekača Sestavine za testo: 400–450 g pšenične (bele) moke, 5 g soli, približno 2,5 dl tople vode, vrečka suhega kvasa ali pol kocke svežega, žlica olja, ostra moka za delovno površino Sestavine za oblogo pici: 2 večji bučki (400 g), 2 krepka ščepca soli, žlica oljčnega olja, 100 g sira s plemenito plesnijo (npr. gorgonzola), 200 g sira za pico, ki se dobro topi (npr. mocarele), 4 stroki česna, polovica pločevinke paradižnika, žlička suhega origana Iz moke, soli, olja, kvasa in tople vode zgnetemo gladko in lepo elastično kvašeno testo. Posodo pokrijemo z mokro krpo, s pokrovom ali s plastično folijo, da je na toplem in vlažnem, ter pustimo vzhajati 1 uro, da testo podvoji prostornino. Medtem bučke tanko narežemo na kolesca ali na manjše tanke kose. Sir naribamo, s plesnijo zgolj narežemo, česen sesekljamo. V ponev stresemo bučke in jih na olju malenkost podušimo, da se nekoliko zmehčajo. Prihranimo. Pečico vklopimo na 250 stopinj, pekač obložimo s papirjem za peko in ga narahlo potresemo z ostro moko. Vzhajano testo razvaljamo ali kar s prsti raztegnemo po pekaču, rob pustimo nekoliko višje. Na testo razmažemo paradižnik, ga začinimo z origanom, nato potresemo z bučkami, preko vsega razporedimo kose sira s plesnijo in polovico sira za pico. Pekač postavimo v dobro ogreto pečico na spodnje vodilo. Pečemo 5 minut, nato vzamemo pekač iz pečice, hitro po pici potresemo še preostali sir, česen in pekač takoj vrnemo v pečico za 5–7 minut, da se pica na vrhu poželjivo zapeče, na spodnji strani pa hrustljavo porjavi in se lepo odstrani s papirja. Vse o različnih bučah in bučne jedi najdete v odlični knjigi, za ogled in nakup kliknite na spodnjo naslovnico: Tanja Žgajnar Novak

Mon, 20. Jun 2022 at 11:37

313 ogledov

Murve v žganju, rožmarinov liker
Murve v žganju, rožmarinov liker Poletje je tudi čas za namkanja v žganju in pripravo različnih likerjev iz zelišč in sadja. Dva preprosta recepta za pokušino: Murve v žganju (Morus nigra, če uporabimo bele murve, so manj aromatične) 10 zrelih plodov črne murve, 1 l žganja Murve operemo, zalijemo z žganjem in mešannico za 35 dni postavimo na toplo. Potem precedimo, nalijemo v steklenice ter pustimo zoreti še tri mesece. Rožmarinov likerjev 20 g listov rožmarina. 10 g limonine lupine (samo rumeni del eko limon), 1 l vinskega žganja, 1 l belega vina V žganju šest dni namakamo rožmarin in limonino lupino, vsak dan pretresemo. po šestih dneh precedimo, nalijemo v steklen kozarec in dodamo belo vino. Pustimo stati dva dni, nato prelijemo v steklenice. Znanje o žganjekuhi, pa tudi recepte za likerje in žganja z namakanjem poiščite v knjigi (zadnji izvodi): TŽN

Thu, 16. Jun 2022 at 13:27

199 ogledov

Milo z lufo
Piling je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za svojo kožo. Pomaga odstraniti odmrle celice in spodbuja rast novih. Eden najpogostejših pilingov je milo z lufo. Naravna goba lufa omogoča učinkovito masažo telesa in nego najbolj trdih predelov kože. Masaža z lufo izboljša metabolizem in stimulira regeneracijo celic. Skrbi za mladostno in lepo kožo. Prednost gobe lufa je, da se po uporabi na njej ne gojijo bakterije. Pri izdelavi mila lahko uporabimo narezane, mlete ali cele kolute lufe. MILO Z LUFO   Za dve ovalni mili teže 100 g vsako potrebujemo: 150 g prozornega mila za vlivanje2 koluta lufe (debela približno 2 cm)10 kapljic eteričnega olja sivke2 kapljici tekoče rdeče barve2 kapljici tekoče turkizne barve  Izdelava mila je hitra in preprosta: Stopimo prozorno milo za vlivanje. Ga odstavimo, dodamo eterično olje sivke in premešamo. Stopljeno milo razdelimo na dva dela. Prvega obarvamo rdeče, drugega pa turkizno. V kalup namestimo koluta lufe. Poškropimo ju z alkoholom in prelijemo z milom, tako da sta dobro prekriti.Mili v kalupu ponovno poškropimo z alkoholom in počakamo, da se  popolnoma ohladita in strdita. Več o milu, narejenem brez luga, bomo z vami delili prav kmalu ...

Mon, 13. Jun 2022 at 09:48

284 ogledov

Kakšna ograja pa krasi vaš dom?
Ograja je okras domačije. Če obdaja vaš dom lepa ograja, naj bo preprosta ali okrašena, stara ali nova, v komentarje prilepite fotografijo s kratkim opisom, iz kakšnega gradiva je. Eno izmed njih bomo nagradili s knjigo dr. Žive Deu OGRAJE, oživijo lepoto prostora okrog nas. Več o knjigi izveste s klikom na naslovnico. NAGRADNA IGRA poteka na FB strani Založbe Kmečki glas med 13. in 20. junijem 2022. Žrebamo 21. junija.  Pravila nagradne igre so v spodnji priponki.   
Teme
ruske vile obdelovanje zemlje rahljanje Vrt

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ruske vile za rahljanje tal brez napora