Vreme Naročite se
Ruske vile za rahljanje tal brez napora
Vrt maja in Ruske vile Premium
ZALOŽBA KMEČKI GLAS
Kmečki glas

Torek, 17. maj 2022 ob 21:00

Odpri galerijo

Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču. Narejene so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ     
 

VIDEO: Ruske vile Premium in priprava tal na setev  

Kaj na domačem vrtu sejemo in sadimo v mesecu maju ? 

Zelenjavni vrt v maju čaka še na zadnje vrtnine, ki bodo zapolnile preostale proste gredice v pomladanskem času. Priporočamo, da s setvami in sajenjem toplotno zahtevnih rastlin ne hitite. Paradižnik, paprika, kumare, jajčevec in ostale plodovke imajo rade topla tla. Enako je z visokim fižolom, lečo, čičeriko in dolgo vigno. Dober vrtnar je potrpežljiv in ne prehiteva z vrtnimi opravili.

Ne prehitevajte s sajenjem paradižnika in kumar 

Paradižnik, kumare, papriko, jajčevec in ostale plodovke sadimo v vrt, ko je dolgoročna napoved dnevnih temperatur okrog 20 stopinj. Še bolj pomembno je, da jih v vrt ne sadimo takrat, ko se nočne temperature lahko spustijo pod 10 stopinj. Vrtičkarji vse pogosteje prehitevajo naravo in to ni dobro. S prehitrim sajenjem samo škodujejo rastlinam.

FOTO 1: Sadika paradižnika v lončku je kvalitetnejša

Kdaj sadimo paradižnik in kumare? 

Paradižnik in kumare sadimo po ledenih možeh. V primeru slane se lahko zgodi, da bo treba vse saditi še enkrat. V toplejših krajih Slovenije vse omenjene rastline sadimo dva do tri tedne pred celinsko Slovenijo.

 

Kaj posadimo med kumarice in paradižnik 

Paradižnik sadimo na razdaljo 70 x 50 cm. V vmesni prostor lahko spomladi sadimo solato, poleti pa motovilec ali špinačo. Ob robove priporočamo sajenje bazilike. Ob paradižnik lahko sadimo tudi čičeriko. Tudi ob kumarice na opori lahko sadimo baziliko in solato.

 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ 

Ruske vile Premium so NOV izdelek na tržišču. Narejene so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. 

Kolobarjenje in dobri sosedje v maju 

Glede primernih kombinacij, ki jih v vrt sadimo v mesecu maju si najlažje pomagamo z vrtnimi kartami. Skupaj kombiniramo karte različnih barv. Tako na najlažji način najdemo pravega dobrega soseda za paradižnik, papriko, kumare, jajčevec in ostale plodovke. 

V maju lahko skupaj sadimo čičeriko in paradižnik. V medvrstni prostor paradižnika sadimo tudi solato.

FOTO 2: Kombinacija solate in paradižnika.

Paprika obožuje topla tla 

Korenine paprike, jajčevcev in ostalih toplotno zahtevnih rastlin se razvijejo, ko se tla ogrejejo na 15 stopinj. Če papriko sadimo v začetku maja, se koreninski sistem počasneje razvija in sadike zastanejo v rasti. Vse toplotno zahtevne rastline so zaradi hitrega sajenja bolj občutljive na bolezni in škodljivce. 

Če papriko sadimo na razdaljo 50 x 50 cm lahko v vmesni prostor sadimo solato ali nadzemno kolerabico.

 

Jajčevec ima rad toplo pomlad in poletje 

Jajčevec je toplotno zahtevna vrtnina, zato s sajenjem na prosto ne prehitevamo. Sadimo ga v drugi polovici maja. Če ga sadimo prehitro bomo imeli z njim težave. Težave lahko nastopijo tudi, če imamo deževno, hladno pomlad in hladen konec poletja. Takrat s pridelkom ne bomo zadovoljni.

 

Feferone in čilije sadimo v drugi polovici maja 

Med urbanimi vrtičkarji opažamo vse več feferonov in čilijev, ki jih sadijo v večje posode in korita. Svoj prostor lahko najdejo tudi v domačem vrtu ali visoki gredi. V posodo, ki je globoka 50 cm in široka 50 cm lahko posadimo dva feferona ali čilija. V vrtu jih sadimo na razdajo 40 cm.

 

Lubenice in melone sadimo iz sadik   

Priporočamo, da lubenice sadite iz sadik. To še posebno velja za celinski del Slovenije. Prav tako kot ostale toplotno zahtevne vrtnine, jih sadimo po drugi polovici maja. To velja predvsem za celinski del Slovenije. Na Primorskem vse plodovke sadimo že v aprilu, ko so nočne temperature večje od 12 stopinj C. Tudi melone na prosto sadimo, ko mine nevarnost slane in nizkih temperatur.

FOTO 3: Melona

Lubenice in malone sadimo na razdaljo 100 x 50 cm. V prazen prostor v začetku rastli umestimo nizek grah ali nizek fižol. 

 

Sadimo tudi bučke in čajoto 

Bučke lahko sejemo v vrt takoj v začetku maja. Sadike damo v zemljo po 15. maju. Čajoto v domačem vrtu sadimo po ledenih možeh. Čas sajenja čajote se ujema s sajenjem paprike, paradižnika, kumar, feferonov, čilijev in ostalih plodovk, ki imajo rade topla tla. Treba je vedeti, da je čajota toplotno zahtevna rastlina in ne prenaša dobro ohladitev. 

V vrtu je bolje saditi grmičaste bučke, ki zasedejo manj prostora. Sadimo jih na razdaljo 50 x 50 cm, Čajoto sadimo ob oporo, saj se bujno razrašča.

 

V maju sadimo visok fižol, lečo, čičeriko in dolgo vigno 

S sajenjem visokega fižola ne hitimo. Če je možno, ga v osrednji Sloveniji sadimo v drugem tednu maja. Leča je nekoliko manj toplotno občutljiva in jo sejamo v istem terminu kot visok fižol. Čičerika je toplotno bolj zahtevna in jo sejemo vsaj teden dni za visokim fižolom in lečo. 

Dolgo vigno, ki je sorodnica fižola sejemo v vrt v polovici maja. V rastlinjak jo lahko sejemo med sredino aprila in začetkom maja. Dolga vigna je stročnica, ki v višino zraste v višino paradižnika.

FOTO 4: Visok fižol

V visoke grede sadimo zelenjavo in zelišča 

Visoke grede se obnašajo kot velike posode in jih v maju redno zalivamo. Glede sajenja v visoke grede ni ovir. Sejemo in sadimo lahko skoraj vse vrtnine. Tako si lahko polepšamo teraso, bakon in vrt s številnimi vrtninami. Na visokih gredah so priljubljene predvsem hitro rastoče vrtnine. Sadimo lahko tudi paradižnik in ostale plodovke. Pri tem pazimo, da jih ne sadimo pregosto.

FOTO 5: Visoka greda v začetku maja

Zelo priljubljene so tudi visoke grede, ki jih zasadimo z zelišči. Tako se redno oskrbujemo z domačimi zelišči, ki jih imamo radi v vsaki kuhinji.

 

V vrtu poskrbite za koristne rastline

Koristne rastline so dobrodošle v vsakem vrtu. Vse več vrtičkarjev v vrt sadi tagetes, ognjič in kapucinke. To so zagotovo najbolj pogoste koristne rastline. Ste vedeli, da timijan odvrača polže in uši ter, da mravlje ne marajo sivke? V vrtu naj uspeva tudi drobljak, ki preprečuje pepelasto plesen. Na boljšo kalivost semen vpliva koperc. Česen, križnolistni mleček, cesarski tulipan in bob odganjajo tudi voluharja.

Zakaj in kako rahljamo tla na domačem zelenjavnem vrtu? 

Tla pred sajenjem paradižnika in ostalih vrtnin rahljamo zato, Ker seme v rahlih in dobro pripravljenih tleh bolje kali, sadike se dobro ukoreninijo in lažje črpajo vodo.

 

Rahljanje tal na domačem zelenjavnem vrtu najlažje rahljamo s pomočjo Ruskih vil Premium, ki poskrbijo za idealno pripravo vrtnih gredic pred setvijo ali sajenjem vrtnin. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vričkarje.

NOVO!

Ruske vile Premium so narejene iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na telefon številka: 01 4735 379 (med tednom od 8. do 14. ure).

Primerjava Ruskih vil Premium in ostalega vrtnega orodja za pripravo tal

Primerjava Ruske vile Premium Lopata Vrtne vile Motorni kultivator
plevel (slak, osat, pirnica, regačica manj plevela več plevela manj plevela največ plevela
hitrost dela zelo hitro hitro hitreje najhitreje
obremenitev hrbtenice in rok majhna velika srednja zelo majhna
obdelovalna površina do 100 in več m² do 50 m² do 50 m² do 1000 in več m²
struktura tal po obdelavi drobna grudičasta struktura tal večje in manjše grude manjše grude do drobno grudičasta struktura tal drobno grudičasta struktura tal

Kmečki glas priporoča: Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami Premium. Delo z Ruskimi vilami Premium poteka hitro in brez napora. Razbremenite hrbtenico in roke. Ruske vile Premium so še posebej primerne za ženske in starejše vričkarje.


							Ruske vile Premium

NOVO 

Ruske vile Premium so narejene iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kakovostna izdelava in materiali. Za pomoč pri nakupu nas lahko tudi pokličite na telefon številka: 01 4735 379 (med tednom od 8. do 14. ure). 

Za nakup Ruskih vil Premium KLIKNITE TUKAJ

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 2. Dec 2022 at 19:00

1268 ogledov

10 idej za doma narejena božična darila
Preden smo se dobro obrnili smo zakorakali v december. Praznični mesec obdarovanj in veselega druženja. Da bo čim manj stresen vam bomo priskočili na pomoč z idejami za doma narejena darila. Tako boste lahko svoje drage obdarili z naravnim, doma narejenim darilcem.     JAGODOV BALZAM ZA USTNICE Za približno 4 balzame potrebujemo: embalažo za balzam, 20 g mandljevega olja, 5 g ricinusovega olja, 5 g čebeljega voska, 5 kapljic vitamina E, 5 – 10 kapljic arome za balzam jagoda   Kako naredimo balzame? V vodni kopeli segrejemo obe olji in čebelji vosek. Mešamo, da se vosek stopi. Odstavimo in počakamo, da se masa za balzam nekoliko ohladi. Dodamo aromo jagoda in vitamin E ter ponovno premešamo. Maso vlijemo v embalažo za balzame. Počakamo, da se balzami popolnoma ohladijo in strdijo (lahko jih za nekaj časa postavimo v zamrzovalnik). Ko so ohlajeni, jih zapremo in shranimo.   PILING POMARANČA Za 100 ml pilinga potrebujemo: primeren lonček, mandljevo olje, sladkor, 10 – 20 kapljic eteričnega olja pomaranče, 1 – 2 kapljici oranžne tekoče barve   Lotimo se izdelave pilinga: Izmerimo koliko sladkorja potrebujemo za izbran lonček. Sladkor stresemo v posodo, dodamo toliko mandljevega olja, da dobimo želeno teksturo pilinga. Nato maso odišavimo in obarvamo. Vse dobro premešamo, nadevamo v lonček in ga dobro zapremo.   MILO MED IN MLEKO Pripravimo si vse potrebno: kalup za milo, 200 g mila za vlivanje s kozjim mlekom, 5 g medu v prahu, nekaj kapljic parfumskega olja z vonjem medu, 5 kapljic rjave barve za milo   Izdelava mila je hitra in preprosta: Milo za vlivanje s kozjim mlekom stopimo. Ga odstavimo in dodamo med v prahu, tekočo barvo in parfumsko olje. Vse skupaj dobro premešamo. Maso za mila vlijemo v kalup. Mila v kalupu poškropimo s čistim alkoholom in počakamo, da se popolnoma ohladijo in strdijo. Ohlajena mila vzamemo iz kalupa. Če želimo, jih lahko takoj uporabimo. Ali pa jih shranimo za kasneje.   KOPALNE KROGLICE  Za tri kopalne kroglice premera 65 mm potrebujemo: 150 g sode bikarbone, 75 g koruznega škroba, 75 g citronske kisline, 10 g medu v prahu, 10 – 15 g stopljenega kakavovega masla, 40 kapljic parfumskega olja z vonjem medu, 5 kapljic tekoče rumene barve   Kopalne kroglice naredimo takole: V posodo presejemo sodo bikarbono in koruzni škrob. Citronsko kislino zmeljemo v kavnem mlinčku in jo dodamo v posodo. Primešamo še med v prahu. Nato suhim sestavinam počasi dodajamo  stopljeno kakavovo maslo in pridno mešamo. Maso stiskamo v roki in tako preverjamo kako se veže. Če je presuha, ji dodamo še malo stopljenega kakavovega masla. Ko masa v roki ostane skupaj, jo odišavimo. Maso razdelimo na dva dela in enega obarvamo rumeno. Maso izmenično nadevamo v kalupe za kopalne kroglice. Vsako polovico kalupa napolnimo do vrha in ju  združimo. Kroglice pustimo v kalupih počivati 24 ur, nato jih zelo previdno vzamemo iz kalupov, jih odložimo na pladenj in še malo posušimo. Kopalne kroglice nato shranimo v dobro zaprtem kozarcu.   POMARANČNA MASAŽNA PLOŠČICA Za štiri masažne ploščice si pripravimo: primeren kalup, 70 g kakavovega masla, 100 g mandljevega olja, 30 g olja mareličnih koščic, 20 – 25 g čebeljega voska, 20 kapljic eteričnega olja pomaranče, 5 kapljic vitamina E   Nato se lotimo izdelave masažnih ploščic: Maščobe in čebelji vosek segrevamo v vodni kopeli, da se trdne sestavine stopijo. Odstavimo in počakamo, da se masa nekoliko ohladi. Ko se ob robu posode začenja delati mrenica, dodamo še eterično olje pomaranče in vitamin E. Vse dobro premešamo in vlijemo v izbran kalup. Počakamo, da se masažne ploščice popolnoma ohladijo in strdijo, nato jih vzamemo iz kalupa in shranimo v zaprti posodi.   VEGANSKI BALZAM ZA USTNICE Za približno pet  balzamov za ustnice potrebujemo: embalažo za balzam, 20 g jojobinega olja, 5 g ricinusovega olja, 5 - 7 g voska vrtnice, 5 kapljic vitamina E, 5 – 10 kapljic arome za balzame (po želji)*   * Ker ima vosek vrtnice opojen cvetni vonj po vrtnicah, ki je sam dovolj močan, balzamu ni nujno potrebno dodajati arome.   Balzame naredimo po tem postopku: Jojobino olje, ricinusovo olje in vosek vrtnice segrevamo v vodni kopeli, da se vosek stopi. Odstavimo in počakamo, da se masa malo ohladi. Samo toliko, da se ob robu posode začne delati mrenica. Nato dodamo aromo za balzam (če smo se odločili zanjo) in vitamin E ter dobro premešamo. Maso za balzam vlijemo v embalaže in ohladimo. Nato balzame zapremo in shranimo.   CIMETOV PILING Za 100 ml pilinga potrebujemo: primeren lonček, rjavi sladkor, olje breskovih koščic, 10 – 15 kapljic eteričnega olja cimeta, ½ žličke mletega cimeta, ½ žličke mlete grenke čokolade   Naredimo cimetov piling: Z lončkom zmerimo potrebno količino sladkorja. Olja breskovih koščic damo le toliko, da prekrije sladkor in dobimo teksturo pilinga, ki nam je všeč. Dodamo ostale sestavine iz recepta, dobro premešamo, nadevamo v lonček in ga dobro zapremo.   MANDARINOVO MILO Za 4 mila potrebujemo: kalup za milo, 320 g mila za vlivanje s konopljinim oljem, 20 kapljic eteričnega olja mandarine, nastrgano mandarinino lupinico   Milo naredimo po tem postopku: Najprej stoplimo milo za vlivanje s konopljinim oljem. Ga odstavimo, dodamo eterično olje mandarine in nastrgano lupinico mandarine. Dobro premešamo in vlijemo v kalup. Mila po vrhu poškropimo s čistim alkoholom in počakamo, da se popolnoma ohladijo in strdijo. Ohlajena mila vzamemo iz kalupa. Če želimo, jih lahko takoj uporabimo. Ali pa jih shranimo za kasneje.     ČRNO ZLATO MILO Za šest mil potrebujemo: kalup za milo, 200 g mila za vlivanje z osličjim mlekom, 190 g prozornega mila za vlivanje, ščepec črne mice, ščepec zlatih kozmetičnih bleščic, 20 – 25 kapljic parfumskega olja z vonjem božičnih začimb   Ko imamo pripravljeno vse potrebno, se lotimo izdelave mil: Najprej stopimo milo za vlivanje z osličjim mlekom. Ga odstavimo, dodamo črno mico, dišavo, ga premešamo in v vsak prostorček v kalupu vlijemo do približno polovice. Mila v kalupu poškropimo s čistim alkoholom in počakamo, da se nekoliko strdijo. Medtem stopimo prozorno milo za vlivanje. Ga odstavimo ter dodamo zlate kozmetične bleščice in parfumsko olje.  Mila v kalupu ponovno poškropimo s čistim alkoholom.  Nato do vrha kalupa dolijemo milo z zlatimi bleščicami. Počakamo, da se mila ohladijo in strdijo.  Če želimo, mila lahko takoj uporabimo ali pa jih shranimo za kasneje.   BOŽIČNO TEKOČE MILO Za 300 ml božičnega tekočega mila si pripravimo: primerno embalažo, 30 ml kastiljskega mila, 1 - 2 ml parfumskega olja z vonjem božičnih začimb, 2 – 3 kapljice rdeče barve za mila, nekaj kapljic 20 % solne raztopine*   *Solno raztopino naredimo tako, da destilirani vodi (100 g) primešamo sol (20 g).    Tekoče milo bomo naredili takole: Kastiljsko milo vlijemo v posodo za mešanje. Počasi ga nekaj minut mešamo. Dodamo izbrano dišavo in barvo ter še malo mešamo. Nato po kapljicah dodajamo solno raztopino. To počnemo tako dolgo, da dobi tekoče milo gostoto, ki nam bo všeč. Na koncu božično tekoče milo vlijemo v izbrano embalažo in shranimo.   KNJIGA JE LEPO DARILO! Že poznate NOVO knjigo ČUDOVITI SVET MIL?   Upamo, da bo vaš božič nepozabno lep.   Uživajte in SREČNO!

Thu, 1. Dec 2022 at 09:18

220 ogledov

Ričet brez mesa
Ričet brez mesa!? Jedi z ječmenom in predvsem ječmenova kaša so del tradicionalne kulinarike. Najbolj znan je ričet, pogosto je bila ječmenova kaša tudi v kašnatih klobasah. Malo drugače lahko ričet pripravimo, če ne želimo uporabiti prekajenega mesa: Sestavine: 200 g ješprenja, tofu (sojin sir), 1 korenje, 1 koleraba, 1 peteršiljeva korenina, 1 čebula, 1 por, 2 stroka česna, voda, lovorov list, olje, sesekljan peteršilj, manjša pločevinka fižola Priprava: Operite ješprenj in ga dajte kuhat v vodo skupaj z lovorovim listom. Ker se dolgo kuha, šele po eni uri dodajte na kocke narezano zelenjavo in nazadnje fižol. Drobno narežite čebulo in sesekljajte česen. Čebulo zarumenite na olju in nazadnje dodajte še česen. Na kocke narezan popečen tofu, prepraženo čebulo in česen dodajte v ričet. Lahko dodate še žlico paradižnikove mezge. Ješprenj postrežete s sesekljanim svežim peteršiljem. V zadnjem času kulinariki skušajo zdravo ječmenovo kašo uporabiti v vedno bolj inovativnih receptih. Najdemo jih v knjigi: JEČMEN/BARLEY: 

Mon, 21. Nov 2022 at 13:42

202 ogledov

Juha pogreje telo in duha
Juha nas dodatno hidrira, ogreje, preskrbi z minerali, vlakninami in drugimi koristnimi sestavinami. Dobro vpliva tudi na počutje. Vsak ima svojo priljubljeno juhico, a pametno je na jedilnik uvrščati nove recepte, da je izbor juh čim bolj pester in zdrav. Iz knjige Juhe za vse okuse tokrat predstavljamo 2 recepta: Juha iz rjave leče Sestavine: oljčno olje, 2 sesekljana stroka česna, 100 g sesekljane šunke, 1 čebula, 1 steblo stebelne zelene, 1aribano korenje, 1 nariban krompir, 250 g rjave leče, voda, 2 lovorova lista, 2 – 3 paradižniki, 40 ml jabolčnega kisa, 1 žlička mlete rdeče paprike Priprava: Segrejte oljčno olje, dodajte sesekljano čebulo, šunko, česen, narezano zeleno, korenje in krompir. Dušite, da se zmehča zelenjava. Občasno premešajte. Rjavo lečo, ki ste ji dodali lovorova lista, skuhajte do polovice. Nato odstranite lovorova lista in jo dodajte k zelenjavi. Če vas moti barva, vodo odlijte. Dodajte na kocke narezan paradižnik in kuhajte tako dolgo, da se zmehča tudi leča. Nazadnje juhi dodajte mleto papriko in jabolčni kis. Kremna juha iz rumene paprike Sestavine: 3 rumene paprike, maslo, 1 majhna čebula, jušna osnova, 1 žlička karija v prahu, ¼ žličke kurkume,1 žlica sesekljanih listov koriandra, 300 g krompirja, sol, poper Priprava: Očistite papriko in jo narežite na debelejše rezance. Na maslu ovenite čebulo, nato dodajte še papriko in dušite 5 minut. Nenehno mešajte, nato zalijte z jušno osnovo, dodajte olupljen in narezan krompir, kari, kurkumo in koriander ter solite. Kuhajte 20 minut, da se zelenjava zmehča. Juho zmešajte v mešalniku, da postane kremasta. Dodajte poper. Če želite, lahko polovico paprike narežete na kocke in jih vložite v juho. Rumena paprika ima nežnejši okus kot zelena in je tudi slajša. Mnogo zanimivih receptov pa poiščite vknjigi JUHE ZA VSE OKUSE .

Tue, 15. Nov 2022 at 13:11

241 ogledov

Skyr – bogat zgoščen jogurt z malo maščob
Skyr – bogat zgoščen jogurt z malo maščob Skyr je islandska različica fermentiranega mleka. O njem govorimo kot o zgoščenem jogurtu, a je pravzaprav sir, saj ga izdelujemo tako, da dodajamo tudi sirišče. Če si zaželimo mlečni izdelek, gost in bogatega okusa, a manj masten kot je sicer odlični  grški jogurt, potem je skyr prava rešitev. Narejen je namreč vedno iz posnetega mleka, zato ima zelo malo maščob (od 0 do 0,3 odstotka), torej celo manj, kot je vsebuje navadni jogurt iz posnetega mleka.  Slovi kot beljakovinsko izredno bogato živilo (podobno velja za skuto).  Skyr za zajtrk nam daje energijo ves dan. Zaradi bogastva hranilnih snovi zavira utrujenost. Naprodaj je tudi v naših trgovinah z mlečnimi izdelki. Recept za skyr in še za marsikaj  pa tisti spretnejši poiščite v novi knjigi:

Wed, 9. Nov 2022 at 09:32

236 ogledov

Radičeva solata s popečeno bučo
Kako pripravimo popolno zimsko solato, ko nam zmanjkuje idej in je na pultu še nekaj buč in rdeči radič na vrtu? Recept je v resnici zgolj osnova, da vam pokažemo vsestranskost buč. Za bolj bogato jed vmešamo še trdo kuhano jajce in kuhan fižol. Sestavine: glavica rdečega radiča, 200 g buče, 20 g pinjol, malo maščobe, bučno olje, kis, sol in poper. Priprava: Bučo olupimo in očistimo ter narežemo na majhne kocke. Radič očistimo in narežemo ter stresemo v solatno skledo. V ponev damo bučo in jo začnemo pražiti. Po minuti dodamo maščobo in pečemo toliko časa, da kocke na površini nekoliko potemnijo in se zmehčajo. Potem v ponev dodamo pinjole in previdno pražimo minuto, največ dve. Pinjole pri tem dobijo znamenit vonj in okus. Pečene kocke buč in pinjole stresemo na radič. Prelijemo z bučnim oljem, kisom, dodamo sol in poper, premešamo in čim prej ponudimo. Več idej dobite v knjigi Buče in bučne jedi

Wed, 26. Oct 2022 at 19:00

1037 ogledov

Milo z medom in kozjim mlekom
Med kožo vlaži, mehča in je naravno čistilo, saj nase veže nečistoče in odstranjuje odmrle celice. Kozje mleko je naravno bogato z vitamini, minerali in maslenimi maščobami, zaradi česar je odličen vlažilec kože. Vitamina E, ki je najboljši prijatelj kože, najdemo v izobilju. Milo ima kremno gladko teksturo, ki čudovito vlaži in hrani kožo. Mila so praktično majhna in zaradi tega primerna kot mila za goste, kot čudovito darilo, lahko pa jih uporabimo kot otroška mila. MILO MED IN MLEKO Za 19 mil potrebujemo: silikonski kalup čebelica, 200 g mila za vlivanje s kozjim mlekom, 1/2 žličke medu v prahu, nekaj kapljic parfumskega olja z vonjem medu, 3 – 5 kapljic tekoče rjave barve Izdelava mila je hitra in preprosta: Milo za vlivanje s kozjim mlekom stopimo. Ga odstavimo, dodamo med v prahu, tekočo barvo in parfumsko olje. Vse dobro premešamo.  Maso za mila vlijemo v kalup samo toliko, da napolnimo prostore s čebelami in satjem. Mila v kalupu poškropimo s čistim alkoholom in počakamo, da se popolnoma ohladijo in strdijo. Ohlajena mila vzememo iz kalupa. Če želimo, jih lahko takoj uporabimo. Ali pa jih shranimo za kasneje.  Se vam zdi izdelava mila zanimiva? Veliko idej najdete tudi v knjigi ČUDOVITI SVET MIL. Vabimo vas, da knjigo prelistate TUKAJ.  
Teme
ruske vile obdelovanje zemlje rahljanje Vrt

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ruske vile za rahljanje tal brez napora