Vreme Naročite se
Naredimo domač vinski kis
Kako doma porabimo vino, ki ni prvovrstno
ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Torek, 9. junij 2020 ob 14:58

Odpri galerijo

Izdelava kisa ima dolgo tradicijo. Za dober kis iz različnih surovin je potrebno bogato znanje in tudi kar nekaj pripomočkov. Vendar lahko za gospodinjske potrebe tudi pri vinskem kisu malce eksperimentiramo, sčasoma nam bo uspelo.

Preprosta navodila za pripravo domačega vinskega kisa

Steklenico vina zlijemo v dovolj veliko in široko posodo, pokrijemo s čisto gazo, da tekočino zaščitimo pred vinskimi mušicami. Ta substrat (vino) hranimo v prostoru s temperaturo od 25 do 27 stopinj C. Prej ali slej se bo kisanje ustavilo in dobili bomo dober kis.

Je pa tu nekaj pasti. Če je vsebnost alkohola v vinu 11 vol. odstotkov, bo imel tudi kis 11% odstotkov ocetne kisline, pri nas pa je v prodaji kis, ki ima od 5 do 7 % ocetne kisline in smo takega tudi vajeni. Zato je pametno vino ustrezno razredčiti s hladno prej prekuhano vodo.

Težava nastopi tudi zato, ker se že pri temperaturah pod 18 stopinj C fermentacija povsem ustavi in ostane v kisu preveč alkohola. Če pa je temperatura ves čas previsoka, začno ocetnokislinske bakterije ponovno delovati in dobimo kis, ki po vonju spominja na lepilo.

Za prodajo in pripravo res dobrega kisa iz različnih sestavin (jabolka, grozdje...) pa kot že rečeno, potrebujemo kar nekaj pripomočkov in znanja – prav o vsem se lahko podučimo v knjigi KIS, PRIPRAVIMO GA SAMI (vabljeni k nakupu).

(Tanja Žgajnar Novak)

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 16. Oct 2021 at 19:00

1290 ogledov

Žajbljeve lizike
Žajbljeve lizike so zelo dobre, kadar otroke boli grlo, pa ne marajo zdravil. Pa tudi odrasli se jih ne branimo :) Žajbelj bo blagodejno vplival na dihalne poti in lajšal tegobe. Lizike pa so tudi zelo primerno in lepo darilo. ŽAJBLJEVE LIZIKE 10 g svežih listov žajblja (ali 5 g suhih listov žajblja) 100 g sladkorja   Žajbljeve liste sesekljajte tako drobno, kot le morete, suhe liste žajblja pa lahko še zdrobite v možnarju. Pripravite si pekač, obložen s peki papirjem. Na peki papir v razmiku nekaj centimetrov polagajte lesene palčke (lahko tudi špile). V primerni posodi, lahko kar ponvi, počasi na srednji temperaturi karamelizirajte sladkor, vendar pazite, da ne postane pretemen. Posodo odstavite z ognja in vanjo hitro vmešajte sesekljane žajbljeve liste. Žajbljevo maso hitro vlijte na vsako leseno palčko, da dobite liziko. Nato žajbljeve lizike pustite, da se ohladijo. Recept za žajbljeve lizike je iz knjige DARILA IZ DOMAČE KUHINJE.    

Fri, 15. Oct 2021 at 13:00

280 ogledov

NAGRADNA IGRA Vrtnice 2022
Sort pri vrtnicah je zelo veliko. Doslej so jih žlahtnitelji ustvarili več deset tisoč. Ko pridejo nove, boljše sorte, stare utonejo v pozabo in se izgubijo. Sodobnih vrtnic, ki so zdaj naprodaj v Evropi, je na stotine. In vsako leto prihajajo nove. Skupaj z ohranjenimi sortami iz prejšnjih dob jih je naprodaj več tisoč. Tako rekoč nemogoče je, da bi kdo vse razločil in poznal.  Nekaj izjemno privlačnih sort vrtnic predstavljamo tudi v koledarju VRTNICE 2022, ki je novost na slovenskem trgu, saj so vse predstavljene sorte na fotografijah vzcvetele na slovenskih vrtovih, čudovite fotografije pa so delo slovenskih avtorjev.  Na koledarju VRTNICE 2022 so predstavljene naslednje sorte:  - PREŠEREN  - LEONARDO DA VINCI  - PORTOROŽ  - GIPSY BOY  - ACROPOLIS  - TRUBAR  - SAN SOUCI  - CAMELOT  - BURGUNDY ICE  - ROSENGRAFIN M. HENRIETTE  - JUDE THE OBSCURE  - NOVALIS  Med 15. in 19. oktobrom 2021 sodelujte v nagradni igri na FB strani Založbe Kmečki glas in z nekaj sreče bo koledar VRTNICE 2022 vaš.  Pogoje o sodelovanju v nagradni igri VRTNICE 2022 poiščite v priponki spodaj.  Ne spreglejte NOVE knjige VRTNICE Gojenje in sorte slovenskega avtorja, strokovnjaka za okrasne rastline, Matjaža Mastnaka. Polistate in naročite jo lahko s klikom na pasico.   

Fri, 15. Oct 2021 at 12:28

122 ogledov

Sorte jabolk na plakatu
Sorte jabolk na plakatu Ob izidu knjige Moj sadovnjak smo v Kmečkem glasu natisnili tudi plakat, ki predstavlja sorte jabolk. Morda bo popestril vašo steno (65 x 100 cm) in si boste lažje zapomnili znane sorte jabolk: topaz, gala, elstar, idared, bobovec, carjevič). Na plakatu so jabolka (20 sort) predstavljena malo večja, kot so v naravi. Če si želite svoj plakat, boste šli ponj na na stojnico Kmečkega glasa na knjižnem sejmu v Cankarjevem domu, ki bo letos med 23. in 28. novembrom. Lahko pa kontaktirate založbo Kmečki glas in ga pri nas osebno prevzamete že prej po 7 EUR za izvod (01 47 35 379). Ne spreglejte pa tudi knjige Moj sadovnjak:

Tue, 12. Oct 2021 at 08:17

123 ogledov

Bukev in smreka predstavljata 63% drevesnih vrst
Bukev in smreka predstavljata 63% drevesnih vrst V Sloveniji po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije med drevesnimi vrstami prednjačita bukev (32,9%) in smreka (30,2%). Sicer je nekaj več listavcev (55.5%) kot iglavcev. Pomembne drevesne vrste so še: hrast (7,1%), jelka (7,4%) in bori (5,4%). Po zadnjih podatkih gozdovi v naši državi pokrivajo 58% površine (1.176.069 ha), od tega je 90% gospodarskih gozdov, 8% varovanih gozdov in 2% gozdnih rezervatov. V naših gozdovih živi tudi okoli 1.000 medvedov, 100 volkov in 20 risov. Kar 75% gozdov je v zasebni lasti  (21% v državni in 4% v lasti lokalnih skupnosti). Za vse nas je pomembno poznavanje gozdov, skrb zanje, spoštovanje narave, spoštovanje lastnikov gozdov. Za lastnike pa je dobro, da si stalno izpopolnjujejo znanje in se povezujejo s strokovnjaki in institucijami. Ob zavedanju o širokem pomenu gozdov za vso družbo bo morda tudi sečnje na črno manj. Znanje za lastnike gozdov, stroko in širšo javnost bogati tudi nova knjiga NAŠ GOZD, avtorja Franca Perka. Do konca oktobra je še na voljo po promocijski ceni 22 EUR, naročite jo s klikom na naslovnico:

Thu, 7. Oct 2021 at 08:28

120 ogledov

Družbena omrežja in naše počutje
Družbena omrežja so sestavni del našega življenja. Veliko je objavljenih fotografij, kar lahko deluje tudi terapevtsko, zato se včasih potrudimo in objavimo spodbudne, svetle in pozitivne fotografije in misli, ki nas bodo usmerjale v optimizem. (Mirjam Grilc, Koledar za vsak dan 2022) To misel je ne brez razloga zapisala Mirjam Grilc v prvem tednu novega Koledarja za vsak dan 2022. Priljubljeni koledar - rokovnik za zapiske je že deveto leto med nami. Spet prinaša lepe misli, uporabne ideje, recepte, zanimivosti ... Naročite ga lahko takoj s klikom na naslovnico:

Wed, 6. Oct 2021 at 08:20

288 ogledov

Prvi slovenski koledar o vrtnicah
Vrtnice so lepotice med cvetjem in si zaslužijo svoj koledar. Zato smo v založbi Kmečki glas letos pripravili lep koldar z vrtnicami. Vzpodbudilo nas je veliko zanimanje za novo knjigo Matjaža Mastnaka z naslovom Vrtnice. Z Marjetko Hrovatin, urednico revije Moj mali svet, in s pomočjo Brede Čopi iz Društva ljubiteljev vrtnic ter drugih sodelujočih smo naredili čudovit izbor fotografij. Vse vrtnice na fotografijah so zrasle v Sloveniji in tudi fotografi so domači, kar dokazuje, da je naša kultura na tem področju na evropski ravni. Vsaka vrtnica na sliki je poimenovana, da jih lažje spoznamo. Ne zamudite in naročite svoj koledar VRTNICE 2022 čim prej: Tukaj
Teme
kis vinski kis domač kis

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Naredimo domač vinski kis