Vreme
Napajanje teličkov – za zdravje
Skrb za zdravje pri novorojenih prežvekovalcih je zelo pomembna, tu se začne preventiva za zdravje živali.
ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Četrtek, 19. november 2020 ob 09:05

Odpri galerijo

Skrb za zdravje pri novorojenih prežvekovalcih je zelo pomembna, tu se začne preventiva za zdravje živali. Zato je posebnostim pri skrbi za novorojence posvečeno obsežno poglavje v novi knjigi Bolezni goveda in drobnice:

Poglejmo, kaj v knjigi piše o napajanju telet:

Napajanje telet

Prehrana (sestava, količina) in način napajanja zelo pomembno vplivata na zdravstveno stanje in prirast telet. V prvih tednih življenja tele potrebuje vsaj 10 % telesne teže mleka na dan. Tele, ki ima 50 kg, potrebuje vsaj 5 litrov mleka na dan za vzdrževanje, pri nizkih temperaturah okolja in za rast pa potrebuje še kak liter več. V sodobnih raziskavah ugotavljajo ugoden vpliv na prirast in poznejši razvoj telet pri napajanju po volji v prvih 3 do 4 tednih življenja. Od 3. do 5. tedna starosti se količino mleka omeji na 6 litrov na dan, pozneje se jo postopno zmanjšuje. Pomembno je, da so na tak režim napajanja teleta navajena že od rojstva in da mleko pijejo počasi, kar omogoča, da se v siriščniku sproti sesiri.

Mleko za napajanje mora imeti temperaturo 38–39 °C. Prehladno mleko poveča nevarnost za pojav driske oz. prebavnih motenj. Za preprečevanje driske je zelo pomembna tudi higiena posod za napajanje. Pri napajanju z vedri ali steklenicami s cucljem je glavni problem neustrezna higiena cucljev.

Cuclje je težje očistiti kot vedra, zato se tam lahko začnejo nabirati mikrobi, ki lahko potem povzročajo okužbe. Pri individualno nastanjenih teletih se bolezen pogosto širi s slabo očiščenimi vedri za napajanje. Premalo veder za napajanje pomeni pogostejšo uporabo in premalo časa za vmesno čiščenje veder. Najboljše je, če ima vsako tele svoje vedro za napajanje do odstavitve. Po vsaki uporabi je treba vedra in cuclje temeljito oprati.

Mleko zdravljenih krav se velikokrat uporablja za prehrano telet predvsem iz ekonomskih razlogov, saj ni primerno za prodajo, lahko pa nadomesti obrok (manjša poraba zdravega mleka ali mlečnega nadomestka). V mleku zdravljenih krav so ugotovili večje število bakterij,najpogosteje so se pojavljali Streptococcus sp. in Enterobacteriacee (v polovici vzorcev), sledili so Staphylococus sp. in E. coli. V več kot polovici vzorcev so ugotovili ostanke različnih antibiotikov.

Uporaba mleka iz zdravljenih vimenskih četrti lahko povzroči pojav driske pri teletih, ker zaostanki antibiotikov lahko poškodujejo normalno mikrobioto v prebavilih. Podoben učinek lahko povzroči tudi peroralno dajanje antibiotikov teletom, saj do driske lahko pride tudi pri zdravih teletih.

S stališča veterinarske stroke je uporaba mleka zdravljenih krav za napajanje telet neprimerna praksa. Napake pri napajanju, kot so: prenizka temperatura mleka za napajanje, prehitro zaužitje in neustrezna količina mleka glede na potrebe teleta vplivajo na pojav t. i. prehranske driske. Prehranske driske same po sebi ne povzročajo večjih motenj v organizmu, vendar v takih primerih zelo rado pride do komplikacij z mikrobi (patogenimi povzročitelji drisk ali gnilobnimi bakterijami).

Zato so vse napake, storjene pri napajanju telet, ki povzročijo prehranske prebavne motnje, lahko vzrok za povečano število prebavnih obolenj (driske, napenjanje) in slab prirast.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 15. Jan 2021 at 14:00

80 ogledov

Puhaste pesne palačinke
Pesa je odlično živilo. Pravo odkritje pa je pesa v sladicah. Puhaste pesne palačinke Sestavine: 1 ¾ lončka* pšenične bele moke (ali malo manj pirine) , 2 žlici rjavega sladkorja, Ÿ 1 zavitek pecilnega praška, ¾ lončka pesnega pireja, 1 jajce, 1 žlica vaniljevega izvlečka, 250 ml mleka (lahko tudi rastlinskega), 1 lonček grškega jogurta, ( lonček meri 250 ml) Za peko: maslo Dodatki: borovnice, maline, robide, jagode …, sladkor v prahu Priprava: 1. V večjo skledo presejemo moko, dodamo rjavi sladkor in pecilni prašek. 2. Ločeno zmešamo pesni pire, mleko, grški jogurt, razžvrkljano jajce in vaniljev izvleček. Maso stresemo k suhim sestavinam in na hitro pomešamo. 3. Maso pustimo počivati 15 minut, nato vsako palačinko spečemo na žlički masla. Na vsaki strani jo pečemo po 3 minute. 4. Palačinke ponudimo s poljubnim sadjem, zelo dobro se ujemajo tudi z malinovo omako. Za več receptov pokukajmo v knjigo Slastno iz korenin:   

Thu, 14. Jan 2021 at 14:31

61 ogledov

Sladki mafini s kolerabo
S korenovkami in gomolnicami pripravljamo odlične jedi, tudi sladice. V pomoč nam bo odlična knjiga: Slastno iz korenin: S kolerabo lahko začnemo: Sladki mafini s kolerabo Sestavine (za 12 mafinov): 150 g naribane kolerabe, 3 jajca, 120 g kristalnega sladkorja, 1 lonček limonovega jogurta, 100 ml sončničnega olja, 250 g pšenične bele moke, 1 zavitek pecilnega praška, ½ žličke sode bikarbone, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 žlička mletega muškatnega oreščka ,1/2 žličke soli Priprava: 1. Z električnim ročnim mešalnikom stepamo jajca s kristalnim sladkorjem nekaj minut, da masa naraste in posvetli. Nato z metlico narahlo umešamo limonov jogurt, olje in na drobno naribano surovo kolerabo. 2. V ločeni posodi zmešamo suhe sestavine: presejano moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, vaniljev sladkor, muškatni orešček in sol. Mešanico dodamo k mokrim sestavinam in na hitro premešamo, vendar samo toliko, da v masi ne bo grudic. Če bomo pretiravali z mešanjem, mafini ne bodo rahli! 3. Pekač za mafine obložimo s papirnatimi košaricami, napolnimo jih s pripravljeno maso. Dovolj je bo za 12 srednje velikih mafinov. 4. Pekač potisnemo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo približno 25 minut ali tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino mafina, suh, ko ga izvlečemo.

Wed, 13. Jan 2021 at 09:02

103 ogledov

Pravi čas za juhe
Hladni zimski dnevi kar kličejo po dobri domači juhi, ki ogrejejo telo. S kakovostnimi sestavinami pa poskrbimo tudi za zdrav obrok! Juha iz kvinoje in buče Sestavine: 100 g kvinoje, 1 čebula, 250 g buče, olje, sol, poper, jušna osnova, peteršilj Olupite in drobno narežite čebulo. Na olju pražite čebulo in jo mešajte toliko časa, da ovene. Nato dodajte narezano bučo in po 5 minutah še oprano kvinojo. Zalijte z jušno osnovo in juho kuhajte pol ure, da se zmehča še kvinoja. Solite, popoprajte in dodajte sesekljan peteršilj. Odlična je tudi juha iz kvinoje, graha in korenja Sestavine: 100 g kvinoje, 100 g graha 1 korenček, jušna osnova, sol, poper, peteršilj Kvinojo skuhajte v jušni osnovi. Dodajte grah in poljubno narezano korenje. Solite in kuhajte, da se zmehča zelenjava in skuha kvinoja. V juho dodajte sesekljan peteršilj in popoprajte. Okus juhe izboljša žlica sojine omake. Več receptov najdete v knjigi Juhe za vse okuse

Tue, 12. Jan 2021 at 11:28

116 ogledov

Konfiti, odlični shranki iz koščkov mesa
Konfiti so konzervirani koščki mesa. Prvotno jed ni vsebovala ničesar razen mesa, maščobe ali masti, soli in morda vejice timijana. Predvsem gosje, račje in svinjsko meso so shranjevali zato, da bi ohranili njegovo posebno aromo. Poleg tega danes za konfiranje ne uporabljamo več le masti, kot primerno se je npr. izkazalo tudi oljčno olje. Seveda se razume, da za odličen konfit uporabimo le najbolj kakovostne sestavine. PREPROST KONFIT S SVINJINO Sestavine za približno 3 kozarce s pokrovom na navoj (vsak vsaj 400 ml): okrog 1 kg svinjine z vratu, stegna ali hrbta (brez kože in kosti), 2—3 olupljeni stroki česna (tudi manj, če ne marate česna), malo svinjske masti, sveže mlet črni poper, morska sol Recept je tako preprost, da pri sestavinah pravzaprav skoraj ni treba navajati količin. Ravnati se moramo le po velikosti kozarcev, začinimo pa po okusu. Vendar je to dober recept, s katerim se bomo seznanili s postopkom in pridobili izkušnje za konfiranje. Meso narežemo na tako velike kose, da bo zanje kasneje dovolj prostora v 2 do 3 kozarcih. Česen narežemo na paličice in ga svetlo rjavo podušimo v malo masti. Nato z nožem večkrat zarežemo v meso in v zareze vtaknemo podušen česen. Meso z vseh strani krepko začinimo s soljo in poprom, ga nato naložimo v sterilizirane kozarce in v vsakega dodamo vsaj 2 jedilni žlici stopljene masti. Dobro jih zapremo in nato vkuhavamo 4 do 5 ur pri 98 °C – najbolje jih je zložiti v lonec za vkuhavanje ali parni kuhalnik. Kozarce ohladimo v mlačni vodi in nato preizkusimo, ali pokrovi tesnijo. Veliko več receptov najdete v knjigi Paštete in drugi mesni shranki

Tue, 5. Jan 2021 at 08:08

154 ogledov

Koruzne smrečice z indijskim trpotcem
Po praznikih poskrbimo za dobro prebavo. Indijski trpotec je zakladnica vlaknin in je lahko zelo koristen. Indijski trpotec prihaja k nam z Indije in Irana, kjer ga gojijo največ. Uporabni del rastline so lupine semen, ki so idealne za čiščenje črevesja in s tem tudi za izgubo odvečnih kilogramov. Posebna lastnost lupin indijskega trpotca je, da so njegove vlaknine topne v vodi. Ko jih zaužijemo, nabreknejo in tvorijo želatinasto snov, ki s svojim volumnom očisti črevesje. Iz indijskega trpotca izdelujejo zdravila proti zaprtosti. Uporaba indijskega trpotca je raznovrstna, vmešamo ga v pijače, jogurte, lahko tudi v peciva, da nas okus ne moti. Dober recept najdemo tudi v knnjigi Dobrote brez glutena: Koruzne smrečice z indijskim trpotcem Sestavine: 250 g koruzne moke, 10 g masla, 300 ml vrelega mleka, 8 g kvasa 10 g indijskega trpotca, 5 g soli, 1 jajce, 100 ml mleka Koruzno moko in maslo prelijemo z vrelim mlekom, dodamo sol, premešamo in ohladimo. Dodamo vzhajan kvas v žlici mleka, razžvrkljano jajce in mleti indijski trpotec. Vse skupaj dobro premešamo z električnim mešalcem in pustimo vzhajati 15 minut pri sobni temperaturi, nato ponovno premešamo, razdelimo (cca. 350 g) in vsujemo v namaščene modele v obliki smrečic. Modele polnimo nekoliko čez polovico. Testo je vzhajano, ko se testo dvigne do vrha modela. Pečemo 30 minut, najprej 10 minut pri začetni temperaturi 200 °C, nato znižamo na 180 °C. Še več odličnih receptov za jedi brez glutena najdete v knjigi Dobrote brez glutena.

Wed, 23. Dec 2020 at 11:47

236 ogledov

Vrtna savna vabi
  Pozimi je še posebno prijetno v domači savni na vrtu, ki tudi v času pandemije ponuja prijetno in varno okolje. Na vrtu si lahko postavimo savno s pečjo na drva. Dobrodošla bo za naše zdravje in prijetno počutje. Lahko uporabimo že narejene konstrukcije, naročimo obrtnike ali pa se z malo spretnosti dela lotimo sami. Na vrtovih na podeželju običajno ni težko najti kotička za savno, v hiši so zato potrebni večji posegi. Tudi Finci imajo savne vedno raje v ločenih hiškah v naravi. Vrtne savne pa so nepogrešljive tudi kot dodatna ponudba pri turizmu na kmetiji. Če imamo domač les, še toliko bolje. Zanimivosti in napotke za domačo vrtno savno v različnih okoljih najdemo v knjigi Vodni vrt. Vsebina je sicer širša, saj nam v treh poglavjih predstavi tudi živali in rastline v in ob vrtni mlaki ali ribniku ter vedno bolj popularne naravne plavalne bazene, ki sodijo v neokrnjeno naravo.
Teme
zdravje telet prežvekovalci bolezni prežvekovalcev veterina

Prijatelji

Manca Mirnik

NAJBOLJ OBISKANO

Napajanje teličkov – za zdravje