Vreme Naročite se
Jupitrov vpliv v letu 2022
V Luninih bukvah za leto 2022 nas Irena Stopar uvodoma seznani tudi z Jupitrovim vplivom na posamezna astrološka znamenja.
ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Torek, 21. december 2021 ob 13:27

Odpri galerijo

Vsakemu letu vlada eden od sedmih planetov, ki so jih poznala že starodavna ljudstva. Letu 2022 vlada Jupiter.

Astrologinja Irena Stopar takole opisuje vpliv Jupitra na posamezno astrološko znamenje v letu 2022.

Jupitrov vpliv na astrološka znamenja

Jupiter velja za modrega svetovalca in nesebičnega patrona, ki vam je pripravljen pomagati, če ga le pokličete na pomoč. Pripisujemo mu tesno povezavo z obiljem, bogastvom in gibanjem v t. i. visokih krogih. S svojo blagodejno naravo vas lahko popelje do neslutenih višin, neredko pa v horoskopu pokaže, kako nespametno je verjeti tistemu, kar se zdi predobro, da bi lahko bilo res. Kajti če se tako zdi, potem verjetno tudi je. V nadaljevanju boste spoznali njegov vpliv na posamezna astrološka znamenja.

 Jupiter v ovnu

 Jupiter se v ovnu dobro počuti. Ovnom prinaša optimizem, srečo in povečuje njihovo pustolovsko naravo. To so neustrašni heroji, pripravljeni ukrotiti še tako nevarnega zmaja in rešiti princeso pred njim. Spremlja jih obilje, saj poznajo svojo vrednost in se praviloma niso pripravljeni prodati le za nekaj centov. Ljubijo svobodo, zato se v velikem loku izogibajo posesivnih ljudi in situacij, v katerih bi se morali ustaliti.

 Jupiter v biku

 Tako za Jupitra kot bika velja tesna povezanost med denarjem, materialnimi dobrinami in uživanjem v življenju. To je kombinacija, ustvarjena za denar in lepo, celo lagodno življenje. Ljudje z Jupitrom v biku znajo z denarjem, zato se je vredno k njim zateči po nasvet, povezan s financami. So izjemno blage, zmerne in prijetne narave. Znajo uživati v tem, kar so ustvarili. Znani so kot dobrovoljni in prizemljeni posamezniki.

Jupiter v dvojčkih

 Dvojčki so najbolj radovedno znamenje zodiaka. Jupiter prispeva in razpihuje njihovo željo po znanju in spoznanjih. Naredi jih še bolj željne raziskovanja, gibanja in potovanj. Ti ljudje so zelo družabni in nikakor ne želijo biti sami, saj vedo, da znanje in izkušnje lahko pridobijo iz knjig, a se tudi te ne morejo primerjati s pogovorom in razpravami, ki se lahko zavlečejo pozno v noč. So odlični učitelji in mentorji.

Jupiter v raku

 Jupiter je v raku toplo dobrodošel, saj znamenju dodaja blagost, ljubeznivost in občutek zaupanja. Planet obljublja bogastvo. Svojim pripadnikom prinaša priložnosti, da si ustvarijo čudovit dom, v katerem se družina počuti domače. Ljubeče skrbijo za svoje potomce, ki jih hranijo ter varujejo še dolgo zatem, ko njihova skrb ne bi bila več nujno potrebna. Zagovarjajo tradicijo, uporabljajo intuicijo in ustvarjajo občutek varnosti.

Jupiter v levu

 Jupiter levom prinaša ogromno igre in zabave. Znajo se izpostaviti skorajda v vseh situacijah in praviloma požanjejo slavo ter uspeh. To so neustrašni heroji, ki druge navdušujejo, vodijo in s svojim zgledom pokažejo, kako je mogoče uspeti celo v skoraj nemogočih okoliščinah. So vir navdiha in navdušenja. Spremlja jih velikodušnost, ponos in iskrenost. Le nikar jih ne poskušajte ponižati, saj so v sebi močno občutljivi za kritiko.

Jupiter v devici

 Znamenje devica in Jupiter nista najboljši par zodiaka, saj Jupiter prisega na vse veliko, devica pa rada ostaja v svojem malem poznanem svetu, vse ʻpopredalčkaʼ in podrobno pregleda iz vseh možnih kotov. Težko zaupa, da obstaja večji, lepši, boljši svet, ki se mu mora le odpreti, pa bo vstopila vanj. Dokler se v osebi kreše ta boj, toliko časa ne more izkusiti obilja, ki ji je sicer na voljo. Naučiti se mora zaupati.

Jupiter v tehtnici

Jupiter v tehtnici spodbuja miselne sposobnosti in modrost, s katerimi oseba lahko pomaga sebi ali drugim ljudem. To je odlična kombinacija za ljudi, ki se ukvarjajo z umetnostjo, pravom, mediacijo ali svetovalno dejavnostjo, saj se je mogoče nanje zanesti in pričakovati, da bodo ponudili dobro rešitev ali nasvet. Bolj kot na čustva se ti ljudje zanašajo na zdravo pamet in nešteto primerov iz knjig ali prakse.

Jupiter v škorpijonu

Jupiter škorpijonski naravni dar za reševanje ugank in neznank le še povečuje in vodi do še večjih globin spoznanj. Zanima jih psihologija, magija in okultni svet. V sebi nosijo posebne zaznave za dogajanje v sočloveku ali družbi, zato spadajo med odlične detektive ali kriminaliste. Imajo naravno sposobnost odkrivanja nezavednih vzorcev v človeku. Še več. Vse, kar je nezdravo, znajo izluščiti, odstraniti ali ozdraviti.

Jupiter v strelcu

Jupiter vlada strelcem, zato imajo njegovi pripadniki posebno dober odnos z njim. V zameno jim podarja obilje, velikodušnost, toleranco do drugačnosti, visoko izobrazbo ali vsaj izjemno razgledanost in talent za poučevanje. Širi njihovo željo po spoznanjih, zato spadajo med modre in učene posameznike, ki vodijo svet v lepši jutri. Hkrati jih ohranja žive preko neusahljivih virov zabave, potovanj v tuje kraje in avantur.

Jupiter v kozorogu

Jupiter podpira in podpihuje kozorogovo ambicioznost. Žal v tem znamenju nima prav posebne moči, a je čutiti njegov vpliv na vsakem koraku. Pomaga pri organizaciji in doseganju zastavljenih ciljev. Včasih ti ljudje želijo več, kot lahko dosežejo, zato se pogosto zelo trudijo, preden so zadovoljni s svojim uspehom. Največ lahko pridobijo, če zadeve urejajo dolgoročno, resno in vedno obljubijo le tisto, kar lahko izpolnijo.

 Jupiter v vodnarju

 Vodnarji obožujejo Jupitra, saj podpira njihovo veliko željo in potrebo po svobodi ter originalnosti. Včasih se počutijo kot tujci v svojem okolju, a z Jupitrovo podporo lahko postanejo pomembna gonilna sila razvoja. Uživajo ob možnostih za raziskovanje, testiranje, izražanje svojega včasih šokantno naprednega mnenja in izjemnih unikatnih sposobnostih, ki jih nosijo v sebi. Njihovo življenje lahko opišete kot zanimivo pustolovščino.

Jupiter v ribah

Jupiter je eden od vladarjev rib, zato zna lepo poskrbeti za svoje pripadnike. Ne sili jih v izjemne in ekstremne pustolovščine, a jim prinaša barvito notranje življenje in prijetne občutke, o katerih lahko druga znamenja le sanjajo. Tesno so povezani z duhovnostjo in meditacijo. So topli, nežni in razumevajoči. Običajno znajo v svoje življenje pritegniti denar in materialne dobrine, zato morajo paziti, da jih drugi ne izkoriščajo.

V Luninih bukvah je tudi letni horoskop, predvsem pa Lunin koledar po mesecih s setvenimi podatki, ki prinaša napotke za naše aktivnosti v skladu z luno (sajenje in setev, hujšanje, sekanje posameznih vrst lesa in drugo). V poglavju Vrtni koledar pa je podan natančen koledar opravil v zelenjavnem in okrasnem vrtu, v rastlinjakih in visokih gredah po navodilih Miše Pušenjak, strokovnjakinje za zelenjadarstvo.

Lunine bukve 2022 si oglejte in naročite TUKAJ.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 26. Jan 2022 at 10:08

58 ogledov

Med svobodnimi ljudmi
Med svobodnimi ljudmi Temeljno misel Prešernove Zdravljice je mogoče strniti zelo na kratko: dobri sosedski odnosi med svobodnimi ljudmi. Zdravljica – razen po pesniškem jeziku – ne presega nekaterih že obstoječih pesmi, s kitico – ta je zdaj slovenska državna himna – pa se je dvignil z zamislijo o svetovni družbi, v kateri bo dobro sosedstvo nadomestilo prepire med narodi. To načelo je mogoče najti razdelano že v filozofiji razsvetljenstva, pa v ameriški Izjavi o človekovih pravicah (1776) in francoski izjavi Pravice človeka in državljana (1789). Prešeren je ta dela in njihovo sporočilo nedvomno poznal, saj so bile neodtujljivi del osebne filozofije in so odsevale v njegovi pesniški intuiciji. Leta 1982 so verze iz Zdravljice vklesali v monolit na Geometričnem središču Slovenije (Geoss, avtor projekta Peter Svetik). Leta 1989 pa je postala Zdravljica (njena sedma kitica) slovenska državna himna (uglasbitev Stanko Premerl). Živé naj vsi naródi, ki hrepené dočakat' dan, da koder sonce hodi, prepir iz svéta bo pregnan, da rojak prost bo vsak, ne vrag, le sosed bo mejak! Pisni viri pojasnjujejo, da je stanovanjska hiša, ki so jo domačini poimenovali pri Ribičevih, na tem mestu stala že v 16. stoletju. Zaradi vedno večjega pesnikovega pomena se je v tridesetih letih 20. stoletja razvila pobuda, da se Ribičev dom z zbranim denarjem odkupi, zaščiti in preoblikuje v arhitekturni in spominski muzej. Leta 1938 so idejo uresničili. Muzeju, ki odkriva kulturo bivanja v domu pesnika, času njegovega življenja, v domu, na katerega je bil vseskozi zelo navezan, se je leta 1985 pridružila še stalna razstava njegovih del. Ker se približuje Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, lahko več o Prešernu ter drugih umetnikih in umetnicah preberete v knjigi, Žive Deu, Arhitektura domov znanih Slovencev

Thu, 20. Jan 2022 at 14:10

221 ogledov

Jutri bom posadila jablano
Jutri bom posadila jablano To ni nič nenavadnega, v mnogih drevesnicah lahko sadike kupimo januarja, sadimo pa sadike z golimi koreninami. V knjigi Moj sadovnjak - prelistajte jo in naročite s klikom na naslovnico:   Avtor Roman Mavec  nam med drugim svetuje, kaj vse lahko v sadnem vrtu počnemo januarja: LETNI KOLEDAR V SADOVNJAKU Januar (november, december) Sajenje dreves: Če zemlja ni zmrznjena več kot 5 centimetrov globoko ali premokra, sa- dimo sadike z golimi koreninami. Pregled opore: Vsake toliko se sprehodimo po sadovnjaku in pri mladih drevesih in tistih na šibki podlagi preverimo opore. Škoda zaradi divjadi: Zajci in srne lahko naredijo pozimi veliko škode na drevesih. Če zajec poškoduje skorjo na deblu mladega drevesa, v toplem vremenu zamažemo rane z umetno smolo, ki je elastična tudi v mrazu. Bolje je, če zaščitimo drevo z mrežo in škodo preprečimo. Srne sproti pojejo mlade poganjke, srnjak si ob skorjo celo brusi rogove. Vse rane zamažemo s cepilno smolo, mladih poganjkov pa ne moremo vrniti. Zato je potrebno tam, kjer so težave s srnjadjo, posamezno drevo ali cel sadovnjak zavarovati z visoko mrežo. Sicer nežne srne in košute so lahko zelo grobe in odločne, ko gre za hrano, in lahko podrejo ali strgajo slabo ograjo. Če boste zamrežili posamezno drevo, naredite dovolj široko ograjo okoli njega; če bodo iz mreže štrleli mladi poganjki, jih bodo posmukale vsakokrat, ko bodo pokukali iz mreže. Drevo bo tako hiralo in na koncu propadlo. Gnojenje: Če imate večji nasad, svetujem analizo zemlje. Zraven rezultatov boste dobili tudi nasvet za gnojenje. Če zemlja ni zmrznjena, lahko v tem času sadno drevje gnojimo s fosforjem in kalijem (PK). K vsakemu drevesu na območje korenin natresite dve do tri pesti gnojila ter pol samokolnice organskega gnojila. Organska gnojila so preperel hlevski gnoj, zrel kompost ali briketirana organska gnojila. Dušik, ki je v teh gnojilih, se mora mineralizirati, to pomeni, da se spremeni v takšno obliko, ki je dostopna rastlinam. Za to potrebuje nekaj časa in to je vzrok, da z organskimi gnojili gnojimo od pozne jeseni do konca zime. Pregled rodnega nastavka: V tem času odrežemo nekaj vejic z drevesa in jih damo v vazo na toplem. V nekaj tednih bodo začele cveteti. Tako bomo lahko ocenili, kako obilno cvetenje nas čaka to leto in temu prilagodili intenzivnost rezi drevesa. Če je veliko cvetnega nastavka, režemo močneje, če ga je malo, tudi režemo manj. Ocena krošnje: Če je na drevesu, še posebej v vrhu veliko navpičnih poganjkov – bohotivk, bo potrebno drevesu pustiti, da zraste nekoliko više. Ko bo doseglo višino, ki mu jo določa podlaga, se bo samo umirilo v rasti. Sproti otresamo sneg z dreves. Beljenje debel: Pozimi pobelimo debla z apnom za razkuževanje in poznejše brstenje.

Tue, 18. Jan 2022 at 12:48

161 ogledov

Dobra mast in slastni ocvirki
Dobra mast in slastni ocvirki Še pred kratkim je mast veljala za nezdravo živilo. V zadnjem času  pa stroka prihaja do novih spoznanj. Mast vsebuje manj nasičenih  in več nenasičenih maščob ter manj holesterola kot enaka količina masla. V primerjavi z modno kokosovo maščobo vsebuje pol manj nasičenih maščob in veliko več zaščitnih enkrat in večkrat nenasičenih maščob.  Zelo pomembno je, da ima svinjska mast v primerjavi z rastlinskimi olji višjo točko dimljenja. To je temperatura, pri kateri se začne maščoba razkrajati in nastajajo škodljivi produkti, kot je akrolein.  Zaradi tega je primerna za cvrtje živil, pri segrevanju pa tvori specifičen okus v kombinaciji z drugimi živili. Ker lahko s svinjsko mastjo cvremo pri višjih temperaturah kot z rastlinskimi olji, ocvrto živilo vsrka manj maščobe. V sodobni knjigi Paštete in mesni shranki je celo poglavje namenjeno prav dobri masti in ocvirkom ter drugim jedem in shrankom z mastjo. Za pregled vsebine in nakup knjige kliknite na spodnjo naslovnico:   V uvodu v to poglavje v knjigi se spomnimo še na staro resnico, da je klasična mast narejena iz surove hrbtne slanine, tista iz maščobnega tkiva trebušne votline  se imenuje salo in tudi ocvirki iz sala niso tako vrhunske kakovosti za kulinarične razvajence.

Mon, 10. Jan 2022 at 09:39

181 ogledov

Vključimo v obroke zrnate stročnice!
Stročnice so energetsko bogate brez dodanih maščob, zato ne bomo lačni in ne bo se nam treba boriti s kilogrami. Če bomo vseeno uporabili olje, ga ne zajemajmo z veliko žlico, ampak ga dodajamo zmerno. Zrnate stročnice so okusne, vendar nas prehrana z njimi lahko spravlja v zadrego. Pri prebavi zrnatih stročnic pomagajo tudi čaji, še posebej pri zmanjšanju občutka napihnjenosti, sproščanju napenjanja in blaženju vetrov. Samostojno ali v mešanicah si lahko skuhamo janež, meto, koromač, sporiš in zlato rozgo. Če želimo ohraniti hranilne in zdravilne lastnosti v jedeh iz zrnatih stročnic in uživati v naravnem okusu zrnja, dodajajmo sol in maščobe v majhnih odmerkih. Kako kuhamo zrnje stročnic? Prebrano in oprano zrnje stročnic damo v posodo za kuhanje in kuhamo tri minute v vreli vodi. Odlijemo vodo in prelijemo zrnje s svežo vodo ter ga namakamo čez noč. Zjutraj vodo ponovno odlijemo in kuhamo v sveži vodi okoli 45 minut oziroma do mehkega zrnja. Na začetku kuhanja dodamo lovorjev list in žličko posušene mete. Med kuhanjem vodo dolijemo po potrebi. Pet minut pred koncem kuhanja dodamo sol. ČIČERIKIN NAMAZ S PAPRIKO Sestavine: 250 g kuhanega čičerikinega zrnja 2 stroka česna sveži listi peteršilja 1 velika rdeča paprika sok limone po okusu začimbe: rdeča paprika, kurkuma, če želimo bolj pikanten okus, dodamo čili ščepec soli Najprej skuhamo čičeriko in odlijemo vodo v skodelico, nikakor je ne zavržemo. Čičeriki dodamo strok česna, peteršilj, narezano papriko, limonin sok in začimbe po okusu, sol ter vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom. Gostoto namaza uravnavamo z vodo, v kateri se je kuhala čičerika. Več v knjigi Zrnate stročnice

Fri, 7. Jan 2022 at 11:23

194 ogledov

Pozimi naj bo pogosto na našem krožniku koleraba
Uživanje kolerabe ima številne koristi za naše zdravje, saj je dober vir hranil, kot so vitamin C in vlaknine. Poleg tega jo lahko uživamo surovo ali praženo, jo dodamo omakam, solatam, prigrizkom in ocvrtemu krompirčku. Upravičeno lahko trdimo, da je v našem jedilniku zapostavljena in je ne uporabljamo zadosti. Najbolj znana jed s kolerabo pri nas je šara. Enolončnica, ki je ne kuhamo več prav pogosto.  V novih časih v ospredje stopa nova, modernejša in okusna priprava hrane. Tudi kolerabe. Zato vam z veseljem predstavljamo recept iz knjige Slastno iz korenin, kjer je predstavljenih več kot 60 odličnih receptov za pripravo različnih korenovk in gomoljnic.  SVINJSKI ZREZKI S KOLERABO IN JABOLKI Za dve osebi potrebujemo: 2 svinjska kotleta brez kosti, 100 g dimljene slanine, 300 g kolerabe, 2 manjši jabolki, 5 g masla, 1 žlico olja, 330 ml jabolčnega vina (cidre), sol, poper, 1/4 žličke mlete kumine, 1/2 žličke suhega timijana Svinjska kotleta oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo. Z obeh strani ju začinimo s soljo, poprom in kumino.  Kolerabo olupimo in narežemo na enako velike kockice. Jabolki umijemo in razrežemo na krhlje, odstranimo pečke, muho in pecelj. V ponvi na srednje močnem ognju stopimo maslo in segrejemo olje. Na njem opečemo meso z obeh strani, da porjavi. Nato ga prestavimo na krožnik in pokrijemo z alu folijo. V ponev pa damo narezano kolerabo, nekaj minut jo pražimo, da se začne mehčati. Nato dodamo še narezane jabolčne krhlje in rezine slanine. Po nekaj minutah vrnemo v ponev še meso in zalijemo z jabolčnim vinom. Prilivamo ga postopoma, saj se bo močno spenilo. Nazadnje potresemo po sestavinah še timijan. Ponev pokrijemo s pokrovko in kuhamo tako dolgo, da se meso, koleraba in jabolka zmehčajo, omaka pa zgosti. To traja približno pol ure. Dober tek! Prelistajte knjigo SLASTNO IZ KORENIN (kliknite naslov za nakup knjige) in videli boste, da ponuja izvirne recepte za pripravo odličnih jedi iz korenovk in gomoljnic (pesa, sladki krompir, pastinak, hren, koromač, zelena, koleraba, repa in črna redkev). 

Thu, 6. Jan 2022 at 13:06

793 ogledov

Imate zamaščena jetra?
Imate zamaščena jetra? Jetra so največja kemična tovarna človeškega organizma in največji razstrupljevalec našega telesa. O zamaščenih jetrih govorimo, kadar maščobe presežejo pet odstotkov teže jeter. Maščobe se nabirajo v jetrnih celicah in ovirajo njihovo delovanje. Bolezen je povezana z metabolnim sindromom, ki je posledica sodobnega nezdravega načina življenja in vključuje še centralno debelost, sladkorno bolezen, zvišane krvne maščobe in zvišan krvni tlak. Zato je za preprečevanje in zdravljenje te bolezni najpomembnejši zdrav življenjski slog: zdrava uravnotežena prehrana, redna vsakodnevna telesna dejavnost in zmernost pri pitju alkoholnih pijač. Vse to je povezano z našimi novoletnimi zaobljubami za zdravo življenje. Super zimske recepte za zdravo hrano s korenovkami in gomoljnicami: peso, sladkim krompirjem, korenčkom, pastinjakom, hrenom, koromačem, zeleno, kolerabo, repo, črno redkvijo poiščite v knjigi: SLASTNO IZ KORENIN (kliknite na naslov za ogled in nakup knjige).  Za pokušino ponujamo recept iz knjige za juho s peso, ki je res slastna: Pesna juha Sestavine (za 4 osebe): 500 g pese, 2 korenčka, 200 g krompirja, 2 žlici oljčnega olja, 1 čebula, 2 stroka česna, 750 ml zelenjavne jušne osnove, 1 žlica paradižnikovega koncentrata, 3 lovorovi listi, ½ žličke suhega timijana, sol in poper, kisla smetana (1 žlica na krožnik) Priprava: Začnemo s pripravo zelenjave: peso, krompir in korenček olupimo ter narežemo na približno enako velike kose. Čebulo olupimo in sesekljamo na drobne kocke. V večji kozici segrejemo oljčno olje in na njem od 2 do 3 minute pražimo sesekljano čebulo. Dodamo strti česen in pražimo, da zadiši, nato dodamo še pripravljeno zelenjavo. Pražimo 5 minut, vmes večkrat premešamo. Prilijemo zelenjavno jušno osnovo, dodamo začimbe: lovorove liste, timijan in paradižnikov koncentrat. Po potrebi dosolimo in popopramo. Ko juha zavre, kozico pokrijemo in pustimo, naj juha rahlo vre 30 minut. Iz juhe vzamemo lovorove liste. Zmeljemo jo s paličnim mešalnikom ali v blenderju in ponudimo s kislo smetano.    P. s. : Priporočljivo je, da svojega družinskega zdravnika prosimo za preventivni ultrazvočni pregled trebuha na vsakih nekaj let.
Teme
lunine bukve horoskop

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jupitrov vpliv v letu 2022